Magánélet, magánbiztonság

2020.05.25. 06:00

Vissza akarja szerezni az adatait? Ez a szolgáltatás segíthet

Bár jogszabályok védik a felhasználók jogait, bonyolult folyamat valamilyen szervezettől visszakapni és törölni a személyes adatainkat.

Forrás: Shutterstock

Az Undatify szolgáltatás leegyszerűsíti azt a nehézkes és összetett folyamatot, amikor a személyes adataink kapcsán kell egy szervezettel beszélnünk vagy leveleznünk.

A felhasználók mindössze néhány kattintással elküldhetik kérésüket az adataik GDPR-szerinti megtekintésére vagy törlésére vonatkozóan.

A Kaspersky nemrégiben készült, A digitális magánélet védelme: a személyes védelem magasabb szintre emelése című jelentése szerint az emberek 82%-a már megpróbálta eltávolítani azokat a rá vonatkozó információkat, amelyek nyilvánosan elérhetők a különféle weboldalakon vagy a közösségi médiában, ám 37%-uknak fogalma sincs arról, hogyan kellene eljárnia.

A biztonsági cég most az Undatify nevű új szolgáltatás elindításával kíván segítséget nyújtani a felhasználóknak a személyes adataik internetről való visszaszerzéséhez.

A GDPR és más adatvédelmi jogszabályok előírásainak megfelelő új megoldás segítségével a felhasználók egyszerűen kommunikálhatnak a szervezetekkel a személyes adataikról,

másolatot kérhetnek a szervezet által tárolt rájuk vonatkozó minden adatról, továbbá kérhetik ezen adatok törlését is.

Bizonyos esetekben ez annyira egyszerű, hogy elegendő az adott szervezet által biztosított speciális webes nyomtatványt kitölteni. Az Undatify egy Legal Bot nevű eszközt is biztosít, amely útmutatást nyújt az embereknek a folyamattal kapcsolatban.

A Legal Bot segítségével a felhasználók az Undatify népszerű szolgáltatásokat összegyűjtő katalógusából kiválaszthatnak egy szervezetet, amellyel kapcsolatba kívánnak lépni, vagy saját maguk is hozzáadhatnak egyet. A felhasználó ezután eldöntheti, hogy szeretne-e másolatot kérni az adatairól, vagy töröltetni azokat a szervezettel. Ezt követően a Legal Bot egy hivatalos kérelmet generál, amely a felületen keresztül el is küldhető.

Miután megérkezik a szervezet kérelemre adott válasza, a Legal Bot gépi tanulási algoritmusok segítségével elemzi annak tartalmát, és javaslatokkal látja el a felhasználót a következő lépésekre vonatkozóan.

Ha például vitatják a felhasználó kérését, akkor a Legal Bot további érvelési lehetőségeket javasol az ügy mögött álló konkrét indokok kifejtésére. A Legal Bot ezt követően egyénre szabott javaslatokkal látja el a felhasználót a szervezettel való kommunikáció teljes folyamata során.

Mihail Podlaszov, az Undatify vezetője elmondta: „Az adataink védelme kihívást jelentő feladat, hiszen a modern szolgáltatások nagy része sok személyes adatot kér tőlünk, és nem tudjuk teljes mértékben ellenőrizni az adataink interneten való terjesztését. Emellett a digitális lábnyomunk eltüntetése is meglehetősen problémás lehet. Bár egyes weboldalakról és szolgáltatásokból már akár néhány kattintással is eltávolíthatjuk az adatainkat, más esetekben már sokkal nehezebb rájönni arra, hogy miként tehetjük ezt meg, így gyakran a szükségesnél több időbe kerül. Az Undatify segítségével a felhasználók gyorsan és hatékonyan szerezhetik vissza az adataik feletti ellenőrzést.”

Az új szolgáltatás jelenleg béta verzióban fut. Angol nyelven itt érhető el.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!