Van rá esély

2019.01.25. 06:00

Véletlenül töröltünk valamit az okostelefonon? Visszaszerezhető

Mindenkivel előfordulhat: egy véletlen mozdulat, figyelmetlen bökés az Android mobil kijelzőjén és már el is veszett a fontos fájl, fotó, videó.

Forrás: Shutterstock

Mielőtt végleg elbúcsúznánk tőle, még tehetünk egy próbát. Nem olyan nehéz feladat, ha microSD kártyát használunk.

Először is: ne nyúljunk semmihez

Kevés idő áll rendelkezésre, mert ha használjuk a mobilt, az új adatok a régieket írják felül. Tehát semmi pánik, de

ne használjuk a készüléket, rögtön válasszuk le az internetről és ne kapcsoljuk ki.

Ha fotóról, telefonszámról, -hívásról van szó, meglehet, szerencsénk van, s bár nem is tudtunk róla, alapbeállításban a Google vagy a gyártó automatikus biztonsági mentéseket készít a felhőbe.

Amennyiben kiderítettük, hogy biztosan nincs mentésünk, több PC-re telepíthető program szerezhető be az internetről, amelyek képesek adat-visszaállításra.

Adatok visszanyerése microSD kártyáról

Bevált segítség a Recuva telepítése. A professzionális változat drága (19,95 euró), ezért csak igazán fontos adatokért éri meg próbálkozni vele, de elérhető ingyenes változatban is.

Az innen PC-re letölthető Recuva telepítése után csatlakoztassuk adapterrel a microSD kártyánkat a számítógépre vagy laptopra.

A program jól áttekinthető varázslófelületet kínál, amelyik először megkérdezi, milyen típusú fájlt akarunk visszaszerezni (képet, videót, szöveget stb). Mikor az elveszett fájlokat megtalálta a Recuva, először ellenőrizzük a számítógépen, hogy használhatók-e.

Adatmentés a mobil belső tárhelyéről

Sajnos a legtöbb esetben a Recuva csak a rootolt mobilok belső memóriájából képes a törölt adatokat visszaállítani.

Érdemes komolyan venni a rendszeres adatmentést

Jobb elébe menni a bajnak, s kihasználni mindazt az ingyenes lehetőséget, ami rendelkezésünkre áll. A legtöbb mobilgyártó a készülékkel együtt ad díjmentes felhőtárhelyet, ahová meghatározott időközönként menthetjük az adatainkat.

Kényelmes a Google Fotók szolgáltatás választása, mivel az összes fotónkat és videónkat korlátlan mennyiségben, ingyen elmenti, így a jövőben egyetlen képünket sem veszthetjük el. Kiválaszthatjuk, hogy csakis wi-fin, csak töltéskor – ahogy tetszik – mentsen.

Bár a Google nem az eredeti minőséget menti ingyenesen, a szolgáltatás bőven jó a legtöbb okostelefonnak: ha egy fotó nagyobb, mint 16 megapixel, 16 megapixelesre zsugorítja, az 1080 pixelesnél nagyobb videókat pedig 1080 képpontosra méretezi át.

Ennél nagyobb felbontású képeket, videókat csak ritkán készítünk – azokat meg időben másoljuk át a mobil DCIM nevű könyvtárából számítógépre.

Névjegyek mentésére is jobb a Google itt elérhető szolgáltatását használni: ha megszokjuk, minden készüléken gyakorlatilag elveszíthetetlenül rendelkezésre fognak állni a kapcsolataink.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!