Ők mertek

2021.02.24. 12:46

Rejtett üzenet volt a Perseverance ejtőernyőjén

A Marson landoló járgány ejtőernyőjének mintázatában is elrejtettek egy üzenetet a missziót tervező NASA-mérnökök.

-, 2021. február 17. Az amerikai ûrkutatási hivatal, a NASA által közreadott illusztráción a Perseverance marsjáró (lent) leszáll a Marsra. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretû Perseverance robot egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol folytatja a vörös bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutat, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kõzet- és talajmintákat gyûjt. MTI/AP/Amerikai ûrkutatási hivatal (NASA)

Forrás: MTI/AP/NASA

Fotó: -

A küldetést előkészítő csapat tagja, Ian Clark rendszermérnök a rejtvények rajongójaként bináris kódot rejtett el a Perseverance ejtőernyőjének mintázatában.

You might have seen photos from Mars, but have you seen high-speed video?

🤩 We captured our " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@NASAPersevere rover’s final minutes of descent and landing in a way never seen before. Take a look: https://t.co/CQQtlWAzNF pic.twitter.com/uR3dtocwLF

A 21 méteres ejtőernyő fehér és narancsszínű sávjai a megfejtés szerint

a „Dare Mighty Things” (Merj hatalmas dolgokat véghez vinni) idézetet tartalmazzák,

valamint a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pasadenai főhadiszállásának koordinátáit.

Clark két éve állt elő az ötlettel, amikor a mérnökcsapat szokatlan mintázatot tervezett az ejtőernyőhöz, hogy haladási irányát pontosan látni lehessen majd a leszálláskor. A mérnök kedden mesélt arról, hogy nagyon mulatságos volt rejtvényt készíteni a feladatból.

A múlt csütörtöki marsi landolás előtt csak hatan tudtak a kódolt üzenetről. Vártak, amíg az ejtőernyős leszállás képei visszaérkeztek a Földre, és csak ezt követően árulták el, hogy

egy üzenetet rejtetek el az ejtőernyő mintázatában.

Az űrrajongóknak azonban csupán pár órába telt a kód megfejtése. „Legközelebb kicsit kreatívabbnak kell lennem” – ismerte el viccelődve Clark.

A „Dare Migthy Things” idézet Theodore Roosevelt elnöktől származik, és a NASA JPL főhadiszállásának sok falán szerepel.

A mérnökök a Perseverance marsjárón is elhelyeztek egy táblácskát, amely a vörös bolygón eddig landoló öt, egyre nagyobb marsjárót ábrázolja.

Matt Wallace projektmenedzser-helyettes további eldugott rejtvényeket is ígért. Ezek akkor válnak láthatóvá, ha a Perseverance majd kinyújtja kétméteres karját és a jármű alját kezdi fotózni, valamint akkor is, amikor a rover néhány hét múlva útra kel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!