Ökölszabályok

2019.07.02. 06:00

Pucér képeivel zsarolták meg a Disney-hercegnőt

Mondják, hogy csak az a digitálisan készült felvétel lehet tökéletes biztonságban, amelyik el sem készült. Azért néhány megelőző lépést lehet tenni, ha már megesett.

Bella Thorne a Tini nindzsa teknõcök címû film bemutatóján (MTI/EPA/Nina Prommer)

Az apropóul szolgáló hír főszereplője a Disney hercegnőként is emlegetett csinos és fiatal színésznő, Bella Thorne. Nem ő az első, s vélhetően nem is az utolsó, akit intim fotók közzétételével fenyegetnek meg.

A karrierjét gyerekszínészként kezdő huszonegy éves sztár a Disney Channel-en vált ismertté (többek között az Indul a risza! című sorozatban), majd felnőttként több tiniknek szóló filmdrámában és horrorfilmben játszott.

My book has been number one for so long it’s about to come out!! Read it! Only 15 DOLLARS RIGHT NOW https://t.co/hjoNpIK0UE pic.twitter.com/xnxXJ1PqdI

— BITCHIMBELLATHORNE (@bellathorne) " target="_blank" rel="noopener">2019. június 15.

Úgy kezdődött, hogy az egyébként nem túl szégyenlős, 6,6 millió követővel rendelkező színésznő " target="_blank" rel="noopener">Twitter fiókján előbb rasszista üzenetek jelentek meg, majd a fiókot feltörő, s az ellenőrzést megszerző hacker meztelen fotókat ígért róla. A félmeztelen fotókat Bella Thorne kizárólag saját maga, illetve a barátja számára készítette.

A Disney hercegnő ugyan valamivel később visszavette az ellenőrzést Twitter fiókja felett, de váratlanul úgy döntött, hogy

saját maga teszi közzé azokat az intim fotókat,

amelyekkel fenyegették, semhogy engedjen a zsarolásnak.

Bár Twitter követőinek száma 200 ezerrel gyarapodott, s az esetet a következő könyvében fel is dolgozza, valamint meglévő, frissen kiadott könyvét is tudja reklámozni, az események megviselték.

Hogyan törhették fel a fiókot?

A Twitteren posztolt üzenetek között egy amerikai telefonszám is látható, amelyről üzent a zsaroló, a rendőrség ezen a nyomon elindulhat, mutat rá az eset kapcsán is adatbiztonsági tanácsokat nyújtó G Data vírusirtó.

Fotó: Xavier Collin/Image Press Agency/NurPhoto

A bűnözők több módszert is alkalmaznak arra, hogy a kiszemelt célpont internetes jelszavát megszerezzék: például célzott adathalász e-mailben vagy üzenetben veszik rá, hogy egy hamis oldalon megadja felhasználónevét és jelszavát. Ha a felhasználói fiókjához nem állított be a tulajdonos két faktoros hitelesítést, akkor ezután simán be lehet jutni az oldalára idegen számítógépekről is.

Megtörténhetett az is, hogy a színésznőnek kiszivároghatott más weboldalnál használt felhasználóneve és jelszava, és rossz szokás szerint ugyanazokat használta minden webes szolgáltatásnál.

Az is előfordulhatott, hogy a billentyűzetleütéseit naplózó kémszoftver jutott be valahogy a számítógépére, és a hacker kifigyelte a jelszót. Végül akár egy gyenge, könnyen kitalálható jelszó lehetett a háttérben.

Kinek a felelőssége mindez?

Felvetődhet, hogy hol van mindebben a stúdiók felelőssége. A hollywoodi sztárok nem informatikai szakemberek. Kaphatnának-e IT biztonsági oktatást az őket leszerződtető stúdióktól?

A válasz a szakértők szerint egyértelmű igen, főként a fiatal sztárok esetében. Megszokott dolog például, hogy a sokat kereső kosárlabda sztárok pénzügyi oktatást kapnak a csapattól, hogy okosan osszák be keresetüket.

Ennél nem nehezebb oktatni a közösségimédia-ismereteket sem, és egy tini csillagnak tisztában kell lennie az internetes szolgáltatások alapvető működésével.

Alapvető szabályok a G Data szerint

Amiket nem csupán sztároknak érdemes betartaniuk, hanem mindenkinek, aki nem szeretne hasonló helyzetbe kerülni:

1. Ne hagyjuk, hogy a barátunk vagy barátnőnk intim fotókat készítsen rólunk. A fotók sokszor tovább megmaradnak, mint a szerelem.

2. Ne hagyjuk, hogy a „barátaink” kompromittáló helyzetekben fotókat vagy videókat készítsenek rólunk, válasszunk okosabban barátokat.

3. Ne szinkronizáljunk mindent a felhővel, a felhő alapú szolgáltatásokkal.

4. Ne küldjünk magunkról szexi képeket a közösségi oldalakon.

5. Használjunk két faktoros hitelesítést (jelszó + SMS vagy mobilalkalmazásba küldött hitelesítő kód).

6. Használjunk frissített, jogtiszta vírusvédelmet gépünkön a kémprogramok ellen.

7. Régi telefonunkat és merevlemezünket csak azután adjuk, vagy ajándékozzuk el, miután azokról megfelelően (mindenre kiterjedő felülírással) töröltünk minden adatot.

Borítókép: Bella Thorne a Tini nindzsa teknőcök című film bemutatóján

Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!