Sofőr nélküli

2019.08.22. 14:52

Önvezető teherautózásba száll be a UPS

A kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó leányvállalata, a UPS Ventures kisebbségi részesedést szerzett az autonóm teherautókat fejlesztő TuSimple vállalkozásban.

A két vállalat Arizónában meg is kezdte az első önvezető nyergesvontatójuk tesztjét, azt vizsgálva, hogy e járművek javíthatják-e a szolgáltatásminőséget és hatékonyságot a UPS hálózatában.

Az ügylet egy korábban indított kereskedelmi együttműködés folyománya, melyben a UPS szállítási szolgáltatásokat vásárolt a TuSimple-től.

Volt előzménye a közös munkának

A TuSimple-lel közös munka célja kezdetben az volt, hogy jobban megértsék, hogy milyen feltételeknek kell a UPS hálózatának megfelelnie ahhoz, hogy a négyes szintű autonóm teherautókat használni tudják.

Ez a fokozat azt jelenti, hogy a járművet folyamatosan a fedélzeti számítógép tartja irányítása alatt, szükségtelenné téve a kézi beavatkozást.

Jelenleg a jogszabályok előírják, hogy egy sofőrnek ebben az esetben is a járműben kell tartózkodnia, hogy szükség esetén átvegye az irányítást.

Már szállítanak Phoenix és Tucson között

A jelenleg zajló tesztekben a UPS teherrakományt biztosít a TuSimple számára, amelyet az arizonai Phoenix és Tucson közötti útvonalon szállítanak le. Az önvezető szolgáltatást ez év májusában indították el egy sofőrrel és egy műszaki szakemberrel a kamion fedélzetén.

A 2015-ben alapított TuSimple célja, hogy elsőként dobjon piacra önvezető tehergépjárművet, miközben javítja a közlekedés biztonságát, csökkenti a szállítási költségeket és a szén-dioxid-kibocsátását.

Borítóképünk illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!