Erre senki sem számított

2020.04.26. 18:00

Önvezető Kamazokat teszteltek sarkköri körülmények között (videó)

A Gazprom Nyeft olajvállalat a jövőben a sarkköri szállításoknál önjáró teherautókat akar bevetni.

Forrás: Shutterstock

Úgy fest, a brutális kialakítású Kamaz prototípusa sikerrel vette az első próbát.

Állítólag a legfontosabb előnye a sarkköri körülmények között az önjáró teherautó alkalmazásának, hogy az érzékelők segítségével a jármű rossz látási körülmények között vagy akár hóviharban is képes az úton maradni, 50%-kal nagyobb biztonsággal mozog, mint az emberi sofőrök által irányított teherautók.

Legalábbis ez derült ki a Gazprom Nyeft által most elvégzett sarkköri teszt során, amelynél a Kamaz által kifejlesztett robotteherautót vizsgálták – annyi módosítást hajtottak végre a konstrukción, hogy a jármű folyamatos kapcsolatban volt egy központi irányítószobával, nem volt teljesen szabadjára engedve – írja az Autó-Motor.

Miután sikeres lett a mintegy két és félezer kilométeres teszt, most kezdeményezik a jogi környezet módosítását, ami lehetővé teszi az ember nélkül közlekedő teherautók gyakorlati alkalmazását a nyilvános úthálózatról leválasztott olajmezőkön található utakon.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!