Elektronikus fizetés

2020.10.02. 10:45

Okos város, okos falu létrehozását segítik

Együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a Digitális Jólét Program és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége vezetője.

Forrás: Shutterstock

Jövőbeni együttműködésről írt alá szándéknyilatkozatot a pénzügyi digitalizáció, a fintech, valamint az okos települések összhangolt fejlesztése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásából megvalósuló Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője és az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ) elnöke.

Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője az online is közvetített budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a megállapodás három témára fókuszál. A fintech kapcsán kiemelte, hogy a pénzügyi, banki, biztosítási szolgáltatás alapvetően átalakul, a pénzügyi szolgáltatók egyre többet foglalkoznak informatikával és egyre több vállalkozó foglalkozik pénzügyi szolgáltatással.

Az okos város, okos falu sok dolgot magában foglal a közlekedéstől az e-ügyintézésig,

az EFISZ pedig a korszellemnek megfelelően kívánja kiszolgálni ügyfeleit.

Azt is megemlítette, hogy napokon belül véget ér a European Digital Innovation Hub előpályáztatása, ez a 2021-2027-es uniós tervezési időszaknak olyan meghatározó európai hálózata lesz, amely összekapcsolja a közigazgatás, a tudomány és a vállalkozó szféra szereplőit.

Veres Mihály, az EFISZ elnöke elmondta, a szövetséget azért hozták létre, hogy segítsék a magyar elektronikus fizetési ökoszisztéma fejlesztését, támogassák az ágazat szereplőit, ezen belül nemcsak a pénzügyi- és bankszektort, hanem a digitális szolgáltatási értéklánc minden szereplőjét.

Közös sajtóközleményük szerint a két szervezet egyetért abban, hogy a hazai fintech szektor kulcsterülete az elektronikus fizetés, az elérhető szolgáltatások technológiai színvonala, a fogyasztók védelmének érvényesülése, a nemzetgazdasági hatások jelentősége.

A közös gondolkodás és szakmai együttműködés megalapozása céljából kötött szakmai együttműködés keretében az okos város fejlesztések területén a felek törekednek arra, hogy az EFISZ integrátorként lépjen be azon folyamatokba, ahol

az online fizetési platformok szolgáltatása rendszerszinten tud kapcsolódni az adott település digitális megoldásaihoz.

A DJP és az EFISZ a szándéknyilatkozatban célként jelölték meg azt is, hogy a közeljövőben elbírálandó European Digital Innovation Hub DJP pályázat sikeressége esetén együttműködnek a fintech vonatkozású kompetenciafejlesztés során.

A három éve alakult és jelenleg 17 tagot számláló EFISZ a Magyarország területén működő készpénzkímélő elektronikus fizetési szolgáltatást nyújtó társaságok civil úton szervezett autonóm érdekközvetítő, érdekegyeztető és érdekképviseleti feladatokat ellátó társadalmi-szakmai szervezete.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!