Értékőrzés

2020.04.02. 15:01

Nyilvánosan elérhető az OSZK webarchívuma

Tematikusan gyűjtött honlapok, kiemelt eseményekhez kötődő online hírek között lehet kutatni az Országos Széchényi Könyvtár online gyűjteményében.

Forrás: Shutterstock

Az OSZK már a kétezres évek elején felismerte, hogy nemcsak a magyar identitás szempontjából fontos dokumentumok megőrzésére van szükség, hanem az illékony online tartalmak mentésére is, 2020 márciusától pedig az OSZK webarchívuma nyilvánosan is elérhetővé vált ezen az oldalon.

A magyar weboldalak tömeges mentésének lehetőségét az OSZK informatikai fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról szóló kormányhatározat alapján kidolgozott Országos Könyvtári Rendszer (OKR) fejlesztési programja biztosítja.

A nemzeti könyvtár webarchívuma azzal a céllal jött létre, hogy reprezentatív képet nyújtson az egy adott időszakban nyilvánosan elérhető, a magyar közönségnek szánt és a kulturális örökség részét képező online tartalomkínálatról, a hungarikumok körébe tartozó elektronikus anyagokról.

Mit tartalmaz az archívum?

A webarchiválási tesztprojekt keretében az OSZK 2019 végén már mintegy 250 ezer webhelyet, 35 terabájt összmennyiségű adatot mentett le. Az eltárolt fájlok és URL-címek száma megközelíti a 600 milliót.

A dokumentumok gyűjtése háromféleképpen történik: a legfontosabb magyar webhelyekről válogatva, a kiemelt események kapcsán, továbbá „webaratással”, általános jelleggel a magyar webtérről. A tematikus és esemény alapú aratások mellett a webaratás során az OSZK évente egy-két alkalommal igyekszik a magyar webtér minél nagyobb részéről pillanatfelvételt készíteni, vagyis néhány nap alatt lementeni több százezer honlapot a kezdőoldaltól kiindulva legalább két szint mélységig.

Az aktuális hírek, kiemelt események aloldalára az OSZK jelenleg heti rendszerességgel menti a koronavírus-járványról szóló magyar nyelvű híreket és információkat. Február eleje óta már közel 90 forrást gyűjtöttek be, köztük a nagyobb hazai és határon túli híroldalak témával foglalkozó cikkeit, a kormányzat és más szervezetek, intézmények internetes tájékoztató anyagait, valamint az egészségügyi portálok egyes aloldalait.

Mindenki javasolhat mentésre érdemes tartalmat

Mint az OSZK közleményében hangsúlyozta, az internetes tartalmak archiválásával kapcsolatban Magyarországon egyelőre kevés a tapasztalat, ezért az intézmény webarchívuma egyben tudásbázisként is funkcionál.

A nemrégiben megújult honlapon a webarchívum és a projekt bemutatása mellett külön érhetők el tartalmak a felhasználók, a tartalomgazdák, a téma iránt érdeklődő szakemberek és az újságírók számára. Egy űrlapot kitöltve bárki javasolhatja mindazon magyar webhelyek, online információforrások aratását, amelyeket érdemesnek tart hosszú távon is megőrizni.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!