Keleti viszonyok

2019.11.16. 08:00

Nem csak az emberi, már a robotmunka is olcsóbb Ázsiában

Az Adidas bezárja Németországban és az Egyesült Államokban a legmodernebb robottechnológiával termelő üzemeit.

ROBOT RESEARCH Reportage in the U1208 Lab at Inserm, which studies cognitive sciences and robot-human communication. The team works with two robots. With Pepper, research is oriented to its autobiographical memory and interactions with humans. The robot is taught to access its memories and give them meaning. The clinical application desired is the accompaniment of elderly people and social interaction around past, shared experiences. Tests carried out follow an established protocol: initial contact between the elderly person and the robot thanks to a pre-programed dialog created by the person’s friends and family, a way of starting the relationship. Next comes the interaction, then the appraisal, a dialog between the robot and human on the time spent together. This work was presented at the Lisbon Congress in August 2017. In the background, iCub, the robot around whom previous research was based.

Forrás: AFP

Fotó: Marie Bienaimé

Ezeket a növekvő távol-keleti bérek és szállítási költségek kiváltása mellett eredetileg azért hozta létre, hogy a legnagyobb felvevőpiacaihoz közel, rugalmasan tudjon alkalmazkodni a célközönség gyorsan változó igényeihez. A bejelentés szerint az üzemek

Ázsiában „gazdaságosabban és rugalmasabban” működhetnek majd.

Az adidas „Speedfactory” robotüzeme a bajorországi Ansbach városban 2016-ban, az amerikai pedig Atlanta közelében 2017-ben kezdte meg a termelést. Az üzemek 2020 áprilisáig fejezik be a termelést.

Martin Shankland, az adidas globális üzemviteli igazgatója szerint az üzemeknek köszönhetően a cég „széleskörű innovatív termelési tapasztalatokra” tett szert, amelyeket beszállítói hálózatának a bevonásával „sokkal rugalmasabban és gazdaságosabban” hasznosíthat.

A cég beszállítói hálózata több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztat szerte Ázsiában, elsősorban Kínában és Vietnamban.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!