Léket kapott az iPhone

2019.01.03. 12:13

Nagyon rosszul megy az iPhone, bajban van az Apple

A óriásvállalat vezérigazgatója azt mondta, hogy a gyenge kereslet miatt 9 milliárd dollár iPhone-bevétel hiányzik a pénztárból.

Brüsszel, 2018. október 24. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója egy nemzetközi adatvédelmi konferencián az Európai Parlament brüsszeli épületében 2018. október 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Tim Cook a vártnál sokkal gyengébb árbevételről számolt be Kínában és más fejlődő piacokon.

Levelet írt a befektetőknek a halvány első negyedévi bevételek miatt:

„Kevesebb iPhone-t adtunk el, mint amire számítottunk, (…) az újdonságaink nem bizonyultak olyan átütőnek, mint gondoltuk.„

Cook vezérigazgató számos magyarázatot ad az alacsonyabb bevételre: az iPhone X-hez képest az iPhone XS és XS Max túl korai indításáról, az amerikai dollár árfolyamáról és egyes piacok általános gazdasági gyengeségéről beszél.

Az alapvető gond azonban egyszerűen meghatározható: az emberek nem vásárolnak annyi új iPhone-t, mint amennyit az Apple remélt.

A vezér megjegyzi, hogy az Apple más divízióinak bevételei csaknem 19 százalékkal nőnek évről évre. De az az igazság, hogy az iPhone már régen az Apple fő tevékenysége, és ha az almás cégóriás nem tud eleget eladni belőle, akkor az egész vállalatnak gondokkal kell küzdenie.

EXCLUSIVE: After cutting Q1 expectations, Apple CEO Tim Cook tells CNBC that the shortfall is primarily in Greater China as trade tensions put pressure on the Chinese economy https://t.co/iOf79ebo17 pic.twitter.com/Lm7Wyp1VOX

A " target="_blank" rel="noopener">CNBC-nek adott interjúban Cook kifejtette, hogy „az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek tovább rontották a helyzetüket”, a háborúskodás kevesebb ügyfelet eredményezett.

Mindent összevetve, az eredeti becslésükhöz képest akár 9 milliárd dollár bevételcsökkenéssel számolnak, ami közel 10 százalékos visszaesést jelent.

A csalódást keltő előrejelzés megmutatkozott a tőzsdén: az Apple részvényeinek hónapok óta tartó esése tovább folytatódott, néhány óra alatt 7 százalékot veszítettek értékükből, ezzel már több mint 28 százalékkal érnek kevesebbet, mint novemberben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!