Ország-világ

2020.07.30. 21:10

Mars 2020: műszaki problémák léptek fel a hordozórakétával

Valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

Cape Canaveral, 2020. július 30. Fellövik az Atlas V-ös hordozórakétát fedélzetén a NASA legújabb, Perseverance (Állhatatosság) nevû Mars-járójával a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpontban 2020. július 30-án. Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretû Perseverance robot egy teljes marsi évet - 687 földi napot - fog eltölteni a Marson, ahol folytatja a vörös bolygó felfedezését, múltbéli mikrobiális élet nyomai után kutat, tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kõzet- és talajmintákat gyûjt. MTI/AP/John Raoux

Forrás: MTI/AP

Fotó: John Raoux

Mint azt mi is megírtuk, csütörtökön, magyar idő szerint 13:50-kor kilőtték a Mars 2020 szonda rakétáját a floridai Cape Canaveral légibázis 41-es indítóállásáról. Az eszközt egy Atlas V-ös hordozórakétával juttatják el a vörös bolygóra.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet ellenére a NASA sikeresen tartotta a 2,4 milliárd dolláros (több mint 705 milliárd forintos) misszió tervezett menetrendjét.

A Mars-járó a Jezero nevű, 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a vörös bolygó felszínén. A tudósok azt remélik, hogy a területen múltbéli mikrobiális élet nyomaira bukkanhatnak.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által közreadott kép az Atlas V-ös hordozórakétáról, fedélzetén a NASA legújabb, Perseverance (Állhatatosság) nevű Mars-járójával a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont 41-es kilövőállásán 2020. július 28-án, két nappal a felbocsátás előtt
Fotó: Joel Kowsky / MTI/EPA/NASA

„A történelem során ez az első alkalom, hogy azzal a kifejezett céllal indulunk útnak a Mars felé, hogy az élet nyomaira bukkanjunk egy másik bolygón” – mondta Jim Bridenstine, a NASA igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján.

A NASA közép-európai idő szerint csütörtök este közölte, hogy műszaki problémák léptek fel a hordozórakétával. Az irányítóközpontba érkező adatok arra utalnak, hogy a rakéta biztonsági üzemmódba kapcsolt. Az irányítóközpontban valószínűnek tartják, hogy a Föld árnyéka miatt a hordozórakéta egy része túlságosan lehűlt.

A Mars-járóval együtt az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni a levegőből végzett vizsgálatokkal.

Ez lesz az amerikai űrkutatási hivatal kilencedik útja a vörös bolygóra.

A NASA első Mars-járója, a Sojourner 1997-ben landolt a vörös bolygón. Az űrkutatási hivatal azóta két másik Mars-járót (Spirit, Opportunity) és három űrszondát (Pathfinder, Phoenix, InSight) küldött a planéta feltérképezésére. Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a 2030-as években űrhajósokat küld a Marsra az Artemis űrkutatási program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!