A legnagyobb hack

2019.05.10. 10:51

Kínaiak törték fel az amerikai egészségbiztosító számítógépeit

Vádat emeltek az Egyesült Államokban két kínai férfi ellen az Anthem egészségbiztosító, illetve három másik, meg nem nevezett vállalat számítógépes rendszerének feltörése és adatlopás miatt.

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a két férfi 2015-ben hatolt be az Anthem számítógépes rendszerébe, és

ellopta 79 millió ember személyes adatait, a nevükön és születési adataikon kívül hozzájutott egészségbiztosítási okmányaik adataihoz is.

A vád szerint egy, Kínában tevékenykedő hekkercsoport más tagjaival együtt 2014 februárjától vírusokat és más informatikai eszközöket helyeztek el feltört számítógépes rendszerekben, hogy be tudjanak jutni az Anthem és más cégek informatikai hálózataiba.

Ez volt az Egyesült Államok történelmében a legsúlyosabb hekkertámadás

egészségbiztosítási intézmény ellen. Az indianapolisi központú Anthem az Egyesült Államok második legnagyobb egészségbiztosítója.

A Symantec kiberbiztonsági cég 2015-as jelentésében azt szerepelt, hogy az Anthem elleni támadást a Black Vine nevű kínai kémcsoport hajtotta végre, amely három éven át végzett kibertámadásokat a többi között légügyi, energiaipari és egészségügyi intézmények ellen.

Az FBI körözési leveléből mellesleg az is kiderül, hogy a két vádlott egyike, Fu Csie-vang a kínai Sencsen lakója. Az Egyesült Államok és Kína között nincs kiadatási egyezményt.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!