Kütyü

2019.05.14. 09:41

Jó alvást segítő szemüveg – sportolóknak

A Bornemouth egészen újszerű fegyvert vetett be a sportolók egészségéért: szemüveget, amely a mély alvás segíti.

Sokan tudják, hogy a monitorok, képernyők, kijelzők által sugárzott kék fény ébren tartja az embert.

Egészen pontosan a rövid hullámhosszú, 460-480 nm körüli kék színű fény a „belső órát” aktiválja – kvázi megmondja, hogy ébernek kell maradni – csökkenti is képes a melatoninszintet.

Miközben például éjszakai autóvezetés közben jól jön egy kis ébren marasztaló kék fény, aki aludni, pihenni akar, annak az elalvás előtti szakaszban kifejezetten káros lehet, megzavarja, rontja a pihenést.

Szép dolog tíz kilométert futni szombatonként, de ha a játékos nem alszik rendesen, nem fogja kipihenni magát,

ismerte fel a Bournemouth, amikor a játékosainak olyan szemüveget adott, amely kiszűri az elalvás előtti ártalmas kék fényeket – írja a FourFourTwo magazin a 2018. júniusi számában.

A SleepSpecs azt a kék fényt fogja vissza, amelyet a különböző kütyük és a tévéképernyő bocsátanak ki magukból. Nagyjából tehát azt teszi, amit a szemvédő szoftverek az okostelefonokban.

„Minden lehetőségre lecsapunk, amellyel esetleg fejleszthetjük a játékosaink teljesítményét. Az alvás jelentőségét érdemtelenül szokták alábecsülni” – nyilatkozta a csapat vezetőedzője, Eddie Howe.

Vannak olyan klubok, amelyek nem engedik játékosaiknak az esti tévézést, telefonozást, kütyüzést. „Úgy gondoltuk, ez azért túl szélsőséges hozzáállás – nyilatkozta Craig Roberts, a klub vezető orvosa. – Inkább ezt az eszközt választottuk, hogy segítsük a regenerálódást.”

Borítóképen a szemüvegben a vezető edző, Eddie Howe (Kép forrása: FourFourTwo)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!