Hallgassa meg!

2019.11.22. 15:15

Ilyen csodálatos hangot adhatnak ki elektromos autók (videó)

Védi az embereket, jó tesz a növényeknek ez a harmónia – így is eleget lehet tenni a jogi előírásoknak.

Forrás: Shutterstock

Balesetveszélyes, hogy az elektromos autók hangtalanul siklanak az utakon, s a gyalogosokat, kerékpárosokat a szokásos járműzaj nem figyelmezteti a közeledésükre. Ezért az Egyesült Államokban és Európában már jogszabály írja elő, hogy hanggenerátort kell használniuk, hogy így figyelmeztessék mesterségesen keltett zajjal a környezetüket.

Ha már előírás, lehet szép és hasznos is, serkentheti a növények növekedését

– gondolták ki a Toyota Uruguaynál, s összefogtak a helyi The Electric Factory-val. Olyan hangot fejlesztettek ki, ami jelzi a jármű közlekedését – mégpedig a sebességével arányosan –, de jót tesz a környezetnek. Pontosabban a növényeknek is.

A The Electric Factory állítja, hogy ez az alábbi, lejátszható SoundCloud hangfelvételen meghallgatható effektus jót tesz a növényeknek, segíti a sejtosztódást, a sejtfalakat védő enzimek termelését.

Kérdés, hogy tudományosan mennyire megalapozott a Fast Company által ismertetett elképzelés, de annyi biztos, hogy a tibeti buddhista éneklő tálak megnyugtató, tiszta rezgésére emlékeztető hang a motorzajnál kellemesebb az emberi fülnek is.

A fejlesztők úgy gondolják, mikor a sofőr gázt ad, így egy kevés jót is nyújt a környezetének.

" width="640" height="280" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen">

Indiai kutatók állítják, hogy a mungóbab reagál a különböző rezgésekre, s van olyan hang, ami kedvező hatást gyakorol a növekedésére.

Dél-koreai szakemberek is kimutattak hasonló összefüggéseket egyes növények, így a rizs és a paradicsom terméshozamában.

Bár egyesek szerint a megfigyelés nem elég tudományos, a növények nem is érzékelik a hangokat, miért ne védhetnénk a közlekedőket a The Electric Factory által létrehozott kellemes és nem gépi hatásokkal?

Uruguay kísérleti programja, a The HY Project az elkövetkező hónapokban Brazíliában és Argentínában folytatódik, s egyszer talán a japán vezetőket is meggyőzi, remélik a fejlesztők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!