150 milliárd dollár

2019.07.04. 15:28

Hihetetlen pénzt forgat Kína az 5G hálózatokba

A negyedik generációs mobil távközlési hálózat létesítésére fordított összeg másfélszeresét áldozza az ötödik generációs hálózat kiépítésére.

Forrás: Shutterstock

A Goldman Sachs amerikai befektetési bank elemzője, Allen Chang az elemzésben kimutatta, hogy Kína 2025-ig 150 milliárd dollárt fordít az ötödik generációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítésére, a másfélszeresét a negyedik generációs rendszer létesítésére 2013 és 2018 között kiadott mintegy 100 milliárd dollárnak.

Peking az idén júniusban adott zöld utat a mobil szolgáltató cégeknek az 5G hálózati rendszer kiépítéséhez. A nagyobb városokban és egyes régiókban már folynak is a szolgáltatás üzemi tesztjei.

A viszonylag szűk felhasználói körre korlátozott szolgáltatások már az idén megkezdődnek,

a rendszer széleskörű megnyitására a felhasználók tömegei előtt pedig a jövő évben lehet számítani.

A világ 5G kapcsolatának harmada

A mobil távközlési ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Global System for Mobile Communications Alliance prognózisa szerint 2025-re az összes mobil szolgáltatási csatlakozásnak már 28 százaléka lesz ötödik generációs Kínában, ami egy harmadát teszi majd ki a világszerte addigra létező ötödik generációs mobil szolgáltatói kapcsolatoknak.

A Goldman Sachs tanulmánya alapján 2030-ra Kínában 4,9 millió 5G mobil átjátszó állomás üzemel majd, amit a szélessávú adatátviteli szolgáltatások iránti felhasználói igény rohamos növekedésével párhuzamosan

az okostelefon értékesítések felfutása is kíséri majd.

A világ legnagyobb 5G mobil távközlési berendezés gyártó vállalata, a kínai Huawei Technologies az elmúlt héten jelentette be, hogy már 50 kivitelezési szerződést kötött meg ötödik generációs mobilt távközlési hálózatok kiépítésére a világ 30 országában és régiójában.

Partnereinek a cég eddig már 150 ezer mobil hálózati átjátszó állomást szállított le, és arra számít, hogy számuk az év végére 500 ezerre emelkedik.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!