Nem tartozik másra

2019.01.18. 06:00

Három kereső, amelyikkel „láthatatlanná” válunk az interneten

Például egy közös használatú számítógépen néha kellemetlen lehet, ha feltűnik az előző böngészésünk eredménye.

Forrás: Shutterstock

Miként itt megírtuk, a Google buzgón jegyzi minden lépésünket.

Bár a keresőóriás adatgyűjtési szorgalma némileg korlátozható, sőt, a cikkben írt módszerrel az adatainkat le is tudjuk tölteni a szervereiről, alkalmanként talán jobb, ha mással nem osztjuk meg, mi érdekel bennünket.

Egy közös használatú gépen már az is kényelmetlen lehet, ha valaki az előző keresésünk nyomaira bukkan, hát még, ha a bekapcsolva felejtett Google-fiókunkból megszerezhetnek évekre visszamenőleg minden ránk vonatkozó információt.

Van jó alternatívája a Google-nak

Működnek nonprofit szervezetek által fenntartott internetes keresők, amelyek – a Google-val ellentétben – nem rögzítenek rólunk semmilyen adatot, s az érdeklődésünk nyomai a keresőből való kilépés után törlődnek.

Ezek a keresők olyan hatékonyak, mint a Google – vagy közel annyira –, s velük a magánéletünk háborítatlan marad.

Egy igazán tisztességes kacsa

Csokornyakkendős kacsa a logója az itt található, magyarul is beszélő DuckDuckGo-nak, amelyik nem követi felhasználóit, s ráadásul segítséget nyújt a reklámok blokkolásában.

Együttműködik a legfontosabb közösségi fejlesztésű oldalakkal, így például a Wikipédiával, s más keresőkkel, mint a Yandex, Yahoo!, Bing és Yummly.

Az Apple integrálta a Safari böngészőbe, a Mozilla hozzáadta a Firefoxhoz, a legnagyobb biztonságot nyújtó Tor böngésző alapértelmezett keresője lett.

Kisgyermekes családban jól jön

Az ide kattintva elérhető Yippy oktatási célú projektből nőtte ki magát általános keresővé. Kisgyermekes szülőknek is ajánlott, mert az egészen ártatlan keresések fennakadnak a szűrőjén.

Gyors teszteléssel kiderül, hogy bár nem ad tökéletes védelmet, pornográf tartalmakra sokkal inkább gyermekbarát találatokat ad, mint a Google keresője.

A Yippy használ ugyan sütiket, de nem gyűjt személyazonosításra alkalmas adatokat.

És talán a legtitkosabb, a Startpage

Az itt fellelhető kereső elődjét, az Ixquicket nagyon régen, még az internet hőskorában, 1998-ban alapították.

Nyitóoldalán büszkén vallja magáról, hogy az internet legbiztonságosabb keresője: az egyik alapító, az Ixquick egyébként világelsőként kapta meg tevékenysége elismeréséül a European Privacy Sealt.

A Torhoz hasonlóan a felhasználó kéréseit proxy szervereken szűri meg, így néz körül a többi kereső találatai között. Még a Google-t is lekérdezi – ám nem adja tovább sehová a mi adatainkat.

A proxy természetesen lassítja a keresést – ez az ára a láthatatlanságnak.

A Startpage nem rögzíti a felhasználó IP címét, nem adja át a keresési előzményeket: így a hirdetők nem tudnak úgymond személyre szabott reklámokat sem megjeleníteni.

Magyarul nem tud, de már szerény nyelvismerettel is könnyen használható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!