Nyílt levélben

2021.05.13. 06:00

Főügyészek kérik Zuckerberget: ne legyen gyermek-Instagram

„Röviden szólva: számtalan ok miatt káros lenne 13 év alattiaknak létrehozni egy Instagram- platformot.”

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Még márciusban kibukott, hogy a Facebook tizenhárom év alatti gyerekeknek akar készíteni Instagramot. Az ötlet akkor Amerika-szerte felháborodást keltett.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Az Instagram jelenlegi szabályzata nem teszi lehetővé serdülőkor alatti gyerekeknek a regisztrációt a képmegosztóra – bár ma is nagyon sok gyerek simán idősebbnek füllenti magát, s jelen van a közösségi oldalon.

Most az amerikai Államügyészek Nemzeti Szövetsége (National Association of Attorneys General) – 44 amerikai állam ügyésze – nyílt levélben szólítja fel Mark Zuckerberget, hogy

álljon el a kicsikre szabott közösségi oldal létrehozásának tervétől.

A levél aláírói közölték, hogy „védeni akarják a legfiatalabb állampolgárokat”, s annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy egy ilyen oldal üzemeltetése „ellentétes a gyerekek érdekeivel”.

Aggódnak a felvetődő mentális és adatvédelmi problémák miatt. Általánosságban leszögezik, szakmai vizsgálatok kimutatták, a közösségi média „károsan befolyásolja a gyermekek fizikai, érzelmi és mentális jólétét”, mert ők még „nem képesek kezelni azokat a kihívásokat, amelyekkel szembe kell nézni ezeken az oldalakon”.

„Úgy tűnik, a Facebook nem kielégíti a szükségleteket, hanem inkább létrehozza azokat”.

Az angol nyelven itt olvasható levelet aláírták demokraták és republikánusok Massachusettstől New York államig.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!