Mindent látna

2019.06.14. 06:00

Fizet értük a Facebook, annyira érdeklik személyes adataink

Van valami lenyűgöző abban a fáradhatatlan kitartásban, amivel a közösségi oldal minden botrány után is rendületlenül adatok után hajt. Újabb startot vett az igyekezet.

Bár már sokadszor marasztalták el a Facebookot adatvédelmi problémák miatt, megint egy adatgyűjtés indulása került napvilágra.

Nem először próbálkozik a közösségi portál azzal, hogy akár fizet is, csak belenézhessen az eszközeinkbe: január végén a TechCrunch írta meg, hogy kiskorúaknak – egészen pontosan tizenéveseknek is – fizet azért, ha telepítenek egy „Facebook Research” nevű alkalmazást az iPhone vagy Android okostelefonjukra.

Havi 20 dollárt fizettek annak fejében, hogy teljes hozzáférést kapjanak 13-35 éves felhasználók mobiljaihoz, és figyelemmel kísérhessék a tulajdonosok minden lépését.

Mivel a dologból jókora botrány lett, a projekt leállt.

Most némileg más formában újra kezdődik: Facebook Study-nak hívják.

Mivel az Apple immáron nem vesz részt a játékban, kizárólag Androidra telepíthető a Facebook Study. Jelenleg az Egyesült Államokban és Indiában fizet a közösségi oldal azért, ha az alkalmazásuk az okostelefonra települ.

Kép forrása: Facebook Newsroom

A Facebook hivatalos oldalán közzétettek szerint a telepítendő alkalmazás a különféle appokkal töltött időről, az alkalmazás adatairól, az eszköz és a hálózat típusáról küld adatokat, s nem árulkodik jelszavakról és az üzenetek tartalmáról.

A közösségi oldal annyit tanult a pár hónappal előbbi balhéból, hogy már csak 18 éven felüliek telepíthetik önként a kémkedő alkalmazást. Más kérdés, hogy bárki készíthet magának olyan Facebook-fiókot, amelyben akárhány évesnek, mondjuk 18 felettinek vallja magát.

Egyelőre nem tudni, mennyit akarnak fizetni a megfigyelésért, de annyi már ismert, hogy PayPal fiókra fogják utalni a díjat.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!