Nincs pénz

2019.01.09. 12:04

Feldühítette a Facebook a vietnámi kommunista pártot

Hanoi a közösségi cégóriás helyi bevételeinek visszatartását fontolgatja a vietnámi állami hírügynökség szerint.

A Facebook nem válaszolt az államellenes tevékenységre buzdító oldalak eltávolítására vonatkozó kérelemre, tudatták a tájékoztatási és kommunikációs minisztériumra hivatkozva.

Egy Facebook-szóvivő közleményében azt válaszolta: „egyértelmű gyakorlatunk van arra, hogy a kormányok jelenthessék az illegális tartalmakat, és felhasználási szabályzatunk, illetve a helyi törvények fényében megvizsgáljuk ezeket a kérvényeket”.

Az új, vitatott kiberbiztonsági törvény – amely bünteti az államellenes tartalmak közlését – január 1-jén lépett életbe Vietnamban.

A jogszabály bírálói szerint túlságosan korlátozza a szólásszabadságot, illetve valódi célja az, hogy az online térben is elnyomja a másként gondolkodókat. Az egyeduralkodó vietnámi kommunista párt nem tűri a kritikát, és a bírálatuknak hangot adókra akár 20 év börtön is várhat, írja az MTI.

Hanoi továbbá

azzal vádolja a Facebookot, hogy felületén illegális árucikkeket – például petárdákat és hamisított termékeket – reklámozott, és adót csalt.

A Facebook mintegy 60 millió vietnámi felhasználója a hetedik legnagyobb piacot jelenti a cégóriás számára. A vállalat 2018-as vietnámi reklámbevételei állítólag elérték a 235 millió dollárt (csaknem 66 milliárd forintot).

Kép: Shutterstock

Az új kiberbiztonsági törvény a vietnámi felhasználók adatainak tárolására kötelezi a Facebookot és a többi külföldi technológiai vállalatot. Bírálók attól tartanak, hogy a kormány bármikor hozzáférhet ezekhez az adatokhoz. A cégek egy évet kaptak, hogy alkalmazkodjanak a vitatott jogszabályhoz.

A vietnámi kormány novemberben jelezte: szeretné elérni, hogy a közösségi oldalak felhasználóinak fele 2020-ig áttérjen a hazai felületekre. Hanoi másik célja az, hogy megakadályozza a „mérgező információk” közzétételét a Facebookon és a Google-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!