terv szerint halad

2020.07.20. 06:43

Elindult a világűrbe az első arab Mars-misszió

A 2017-ben elindult nemzeti űrprogram célja, hogy 100 éven belül telepet állítsanak fel a Marson.

Employees work at the control room of the Mars Mission at the Mohammed Bin Rashid Space Centre (MBRSC), in the Gulf emirate of Dubai. - The oil-rich United Arab Emirates has built a nuclear power programme and sent a man to space, and now plans to join another elite club by sending a probe to Mars. Only the United States, India, the former Soviet Union, and the European Space Agency have successfully sent missions to orbit the Red Planet, while China is preparing to launch its first Mars rover later this month. The UAE, a collection of sheikhdoms better known for its skyscrapers, palm-shaped islands and mega attractions, is now pushing to join their ranks in what will be a first for the Arab world. (Photo by GIUSEPPE CACACE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: GIUSEPPE CACACE

Elindult a világűrbe az első arab Mars-misszió Japánból hétfő reggel; a projektvezető azt mondta, hogy minden a terv szerint halad.

Az élő közvetítés tanúsága szerint az el-Amal, vagyis Remény névre keresztelt Mars-szondát hordozó rakéta helyi idő szerint 6.58-kor hagyta el a kilövőállást a tanegasimai űrközpontból.

Az el-Amal a tervek szerint hét hónap múlva éri el a vörös bolygót, ahol Mars körüli pályára áll, és adatokat gyűjt a légkörről. A szonda az indulás után nagyjából egy órával kinyitja napelemeit, és önállóan folytatja útját 494 millió kilométeren át, átlagosan 121 ezer kilométeres óránkénti sebességgel. A programot Dubajból irányítják.

Elindult a világűrbe az első arab Mars-misszió Japánból hétfő reggel
Fotó: DAISUKE URAKAMI / AFP/THE YOMIURI SHIMBUN

Omran Saraf, az emírségek Mars-missziójának projektvezetője dubaji idő szerint hétfő hajnalban arról tájékoztatta a sajtót, hogy veszik a szonda jeleit, tanulmányozzák az adatokat, és úgy tűnik, hogy minden a terv szerint halad.

A szondát az eredeti tervek szerint kedden bocsátották volna fel, de a kedvezőtlen időjárás miatt a rakétaindítást kétszer is el kellett halasztani.

Szarah Amiri, az Egyesült Arab Emírségek tudományos minisztere arról számolt be, hogy az ország Mars-missziója mintegy 200 millió dollárba (csaknem 62 milliárd forintba) került. A küldetés célja, hogy először gyűjtsön átfogó adatokat a marsi légkörről, az atmoszféra napi és szezonális változásairól.

Az emírségek 2014-ben jelentette be, hogy Mars-kutatásra készül, és 2017-ben indult el az ország nemzeti űrprogramja. Célja, hogy 100 éven belül telepet állítsanak fel a Marson.

Jelenleg 8 különféle misszió kutatja a Marsot. Kína és az Egyesült Államok még az idén egy-egy újabb küldetést tervez indítani a Naptól eggyel távolabbi bolygóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!