Kényszerszünet

2021.02.02. 14:35

Elhallgattak Twitter-fiókok Indiában

A közösségi hálózat több fiókot felfüggesztett az indiai kormány kérésére, köztük olyan felhasználókét, akik részt vettek az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonását követelő tüntetéseken.

Mumbai, 2021. január 27. Jelszavakat skandálnak az agrárpiac liberalizációját célzó törvények hatályon kívül helyezését követelõ tüntetõk az indiai Mumbai városban 2021. január 27-én. A 2020 szeptemberében elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezõgazdasági termékek szabadárasak lennének Indiában.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Divjakant Szolanki

Az AFP francia hírügynökség szerint az újdelhi információs minisztérium egyik illetékese elmondta: a kormány azt kérte a közösségi oldal üzemeltetőjétől, hogy

függesszen fel mintegy 250 fiókot, és töröljön számos üzenetet, mert „súlyos fenyegetést jelentenek a közrendre”.

A fiókok hétfő délután néhány órára hozzáférhetetlenné váltak.

Indiában hónapok óta tüntetnek az agrárpiac liberalizációját célzó törvények visszavonásáért. November 26-án több tízezer földműves tábort ütött a fővárosba vezető főbb utak mentén, valamint a főváros bejáratánál.

A szeptemberben elfogadott törvényjavaslatok értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének. A farmerek attól tartanak, a hatósági árak eltörlése lehetővé tenné a nagyvállalatoknak, hogy olyan alacsony árakat szabjanak, amelyekkel ők nem tudnak versenyezni.

Egy múlt heti megmozduláson összeütközésre került sor a gazdák és a rendőrök között Újdelhiben. A hatóságok azóta több tucat tüntetőt vettek őrizetbe, köztük a Caravan folyóirat egyik újságíróját.

A Twitter aktivisták, szakszervezeti vezetők, ellenzéki politikusok, egy színész és egy gazdasági szakértő fiókját is felfüggesztette.

A földművesek egyik szóvivője szerint a blokkolt felhasználók semmi rosszat nem tettek, csak támogatták a tüntetéseket. A Caravan egyik szerkesztője rámutatott: számos támadás érte lapját az elmúlt időszakban, a jelenlegi intézkedés pedig a legújabb ezek sorában.

Az indiai hatóságok lépését az Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet

„a nyilvános cenzúra sokkoló esetének” minősítette.

A Twitter szóvivője ezzel szemben azzal érvelt: „időről időre elfordulhat, hogy szükség van bizonyos tartalmakhoz való hozzáférés blokkolására”.

A múlt keddi zavargások miatt legalább öt ember – köztük újságírók és egy ellenzéki politikus – ellen indult büntető eljárás lázítás és összeesküvés miatt. India gyakran folyamodik az internet-hozzáférés korlátozásához hasonló megmozdulások esetén. Az ázsiai ország 180-ból a 142. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül tavalyi sajtószabadság-indexe szerint.

Az 1,3 milliárdos India lakosságának körülbelül fele az agrárszektorban dolgozik, elemzők szerint pedig a mintegy 150 millió, földtulajdonnal rendelkező farmer tiltakozása az egyik legnagyobb kihívás a Narendra Modi vezette, 2014 óta hatalmon lévő kormány számára.

Borítóképünkön jelszavakat skandáló tüntetők Mumbai városban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!