Kemény próba

2021.10.12. 06:00

Élet a Marson? Hat űrhajós heteket tölt egy „vörös bolygón”

A marsi viszonyokhoz hasonló izraeli Negev-sivatagban készülnek fel a jövőbeli küldetésekre.

A couple of astronauts from a team from Europe and Israel walk in spacesuits during a training mission for planet Mars at a site that simulates an off-site station at the Ramon Crater in Mitzpe Ramon in Israel's southern Negev desert on October 10, 2021. - Six astronauts from Portugal, Spain, Germany, the Netherlands, Austria, and Israel will be cut off from the world for a month, from October 4-31, only able leave their habitat in spacesuits as if they were on Mars. Their mission, the AMADEE-20 Mars simulation, will be carried out in a Martian terrestrial analog and directed by a dedicated Mission Support Center in Austria, to conduct experiments ahead of future human and robotic Mars exploration missions.

Forrás: AFP

Fotó: Jack Guez

A küldetésen szimulált vörös bolygón élnek az űrhajósok. Négy hetes próbatételük segít a tudósoknak, hogy felmérjék, miként boldogulnak majd a Mars szűkös és szokatlan körülményei közepette.

A legújabb szimuláció az AMADEE-20 nevet viseli, melynek keretében öt férfi és egy nő négy hetet fog eltölteni a Negev sivatagi létesítményben.

Űrruhát viselnek majd, amikor kilépnek a Marsra, és még egy rovert is fognak vezetni.

Ez a tizenharmadik küldetés, amelyet egy űrkutatási mérnökökből és űrrajongókból álló hálózat, az Osztrák Űrfórum szervez. A cél a jövőbeli, legénységgel ellátott marsi küldetéshez szükséges technológiák és eljárások tesztelése.

Tegnap kezdődött az izolációs fázis: a legénységet az október 31-i kiszabadulásukig bezárva tartják, csak a misszióirányítással tudnak majd beszélgetni.

A küldetésen João Lousada parancsnok, Iñigo Muñoz Elorza parancsnokhelyettes, Anika Mehlis, Alon Tenzer, Thomas Wijnen és Robert Wild vesz részt.

Fotó: AFP

Tesztelnek űrruhákat, rovert, olyan eszközöket, amiket remények szerint a 2030-as években az igazi Marson is fognak használni.

A kísérleti helyszín a dél-izraeli Negev-sivatagban, a Mars felszíni jellemzőire emlékeztető Ramon-kráterben található.

A NASA nemrég elindította saját szimulációját is, melynek során négy ember – három nő és egy férfi – 45 napot tölt egy negyed teniszpálya méretű kapszulában. Az önkéntes kísérleti alanyok október elsején kezdték meg virtuális utazásukat.

Borítóképünkön a sivatagi küldetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!