Intim átverés

2020.06.16. 17:44

Csábító felnőttfilmnek álcázzák, valójában támadás

A „maradj otthon – maradj biztonságban” időszaka a felnőtt tartalmakat kínáló platformok felvirágzásának ideje is lett.

Forrás: Shutterstock

Mivel meglehetősen érzékeny témáról van szó, s a felhasználók érthető okokból szeretnék a böngészési előzményeiket titokban tartani, a kiberbűnözők kifejezetten nagy érdeklődést tanúsítanak a pornó iránt.

Bár a különféle módszereket – az adathalászatot, a levélszemét-küldést, sőt még a különféle szex-tárgyú zsarolóvírusokat is – már évek óta alkalmazzák,

a bűnözők nem állnak le az újításokkal.

Hogy többet tudjanak meg az illegális tartalmakhoz kapcsolódó mobil-fenyegetésekről, a Kaspersky szakemberei minden pornófilm vagy felnőtt tartalom tárgyú, androidos telepítőcsomagnak álcázott fájlt ellenőriztek. Mintegy 200 népszerű pornócímkét futtattak le ezen az adatbázison.

Az elemzés 2018-ban 105 címkére, 2019-ben pedig 99 címkére adott találatot, ami azt jelzi, hogy a kiberbűnözők azért nem az összes pornótartalmat használják az áldozatok célba vételéhez. A további elemzés azt is kimutatta, hogy

erőszakos besorolású tartalmakat szinte alig használtak malware-ek terjesztéséhez.

Bár 2019-ben kevesebb címkét használtak a pornónak álcázott fenyegetések terjesztéséhez, a pornótárgyú mobil-fenyegetések által megtámadott felhasználók és a feltehetően kéretlen alkalmazások száma megduplázódott: a 2018-ban regisztrált 19 699 felhasználóhoz képest most 42 973 felhasználót ért támadás. Érdekesség, hogy a számítógépes fenyegetéseknél fordított tendencia volt megfigyelhető; az ilyen támadások száma csaknem 40%-kal csökkent.

A reklámszoftverek, amelyek segítségével kéretlen hirdetési oldalakat jelenítenek meg vagy odairányítják a felhasználókat, továbbra is a leggyakoribb mobil-fenyegetések közé tartoznak mind változatos jellegüket, mind a megtámadott felhasználók számát tekintve. Tavaly

a mobileszköz-használókat támadó top 10 pornótárgyú fenyegetésből hét ebbe a fenyegetés-kategóriába tartozott.

A legtöbb felhasználót az AdWare.AndroidOS.Agent.f néven észlelt reklámalkalmazás vette célba: 2019-ben a mobileszköz-használók 35,18 százaléka volt célpont.

Az ilyen típusú fenyegetést jellemzően különféle partnerprogramokon keresztül terjesztik, amelyek célja az, hogy a program minden egyes feltelepítésével pénzt keressenek, vagy hogy az áldozat kártékony alkalmazásokat töltsön le.

„Ezeket a támadásokat a felhasználók személyes adataival való visszaélésekhez is felhasználják, a kiszivárgott adatokat, a személyes vagy privát információkat pedig nagyon olcsón árulják a feketepiacon. A kiberbűnözők most már kereszthivatkozásokkal össze tudják kapcsolni a különféle kiszivárogtatott felhasználói adatbázisokat, és így a véletlenszerű támadások helyett tájékozottabb döntések alapján hajthatnak végre célzottabb, és ezért hatékonyabb támadásokat.

A felhasználóknak most minden eddiginél komolyabb intézkedéseket kell tenniük a saját védelmük érdekében: korszerű biztonsági megoldásokat kell alkalmazniuk, képezniük kell magukat az interneten megtalálható adataik kezelése témájában, és fel kell mérniük, hogy milyen kockázatokkal jár a kitettségük.” – fejtette ki Dmitrij Galov, a Kaspersky biztonsági kutatója.

A szakértő tanácsai a pornótárgyú fenyegetések elkerülése érdekében:

• Figyeljen oda a weboldal hitelességére. Ne keressen fel weboldalakat, ha nem biztos abban, hogy legálisak, és figyeljen arra, hogy a címük „https”-sel kezdődjön. Győződjön meg a weboldal valódiságáról: kétszer is ellenőrizze az URL formátumát vagy nevének helyesírását, és próbáljon meg véleményeket keresni a gyanúsnak tűnő weboldalakról;

• Javítsa a számítógépen lévő szoftvert azonnal, amint megjelennek a hibák kijavítását célzó szoftverfrissítések;

• Ne töltsön le kalózszoftvereket vagy más illegális tartalmakat, még akkor se, ha egy legális weboldalról lett átirányítva az adott oldalra;

• Az okostelefonja beállításaiban blokkolja az ismeretlen forrásból származó programok telepítését, és csak hivatalos alkalmazás-áruházakból származó szoftvereket telepítsen;

• Használjon megbízható biztonsági megoldást, amely fenyegetések széles köre ellen nyújt védelmet, például a Security Cloud szoftvert.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!