e-konferencia Magyarországon

2021.02.26. 15:05

Beindítja a mesterséges intelligencia az új ipari forradalmat?

Az MI elismert kutatóinak részvételével tartanak online, bárki által elérhető konferenciát.

Forrás: Shutterstock

A régió legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó rendezvénye, az Ericsson Magyarország által életre hívott Reinforce AI Konferencia március 3-5. között tér vissza.

A terület legfontosabb hazai és nemzetközi szakértőinek előadás- és gyakorlati workshop-sorozatát ezúttal online környezetben, így mindenki számára elérhető módon rendezik meg.

A háromnapos konferencia az érdeklődők számára a mesterséges intelligencia és a „deep learning” aktuális témáit, a terület kutatási eredményeit, lehetséges fejlődési irányait mutatja be a legnagyobb cégek szakértői tolmácsolásában.

A világhírű előadók olyan cégeket képviselnek, mint többek között a Google DeepMind, a Microsoft, a Twitter vagy a HYPR.

Idén a két virtuális színpadon több, mint 25 előadó mutatja be a legfontosabb MI termékeket, alkalmazásokat, platformokat és a technológia fejlődési irányait.

A Microsoft előadója, Cheng Zhang arról beszél majd előadásában, hogy miközben sok szó esik a nagy mennyiségű adatok – azaz a Big Data – elemzéséről, és a mai mesterséges intelligenciák többsége is ilyen környezetben működik, sokszor éppen az ellenkezője a probléma. Az adatok beszerzése nehézkes, akadályokba ütközik, drága, vagy éppen adatvédelmi szempontból aggályos. Az előadás azt járja körbe, miként segíthet a mesterséges intelligencia újszerű gépi tanulási módszerekkel ezekben az esetekben is.

Szepesvári Csaba, a DeepMind csoportvezetője és az Albertai Egyetem professzora arra ad majd a választ, hogy hogyan tehetők a döntéshozatali folyamatok még hatékonyabbá és eredményesebbé a megerősítéses tanulás, azaz a Reinforcement learning módszerének segítségével. Ilyenkor a gépi tanuló algoritmus kezdetben zéró tudással rendelkezik; így

akárcsak egy élőlény, a környezetének hatásaira reagálva dönti el, hogy a cselekvés, amelyet végrehajt helyes-e vagy sem.

Tim Kentley-Klay, a gépi tanulásra építő, mozgásvezérlő robotikai rendszerek fejlesztésére szakosodott HYPR alapítója is az előadók között szerepel. Ő az in-situ gépi tanulásról, azaz a gépek képességeinek valós idejű, éles helyzetben történő fejlesztéséről ad elő, és arról, miként oldható ez meg biztonságosan és hatékonyan adathiányos környezetben is.

Az Ericsson egyik képviselője Mitcsenkov Attila, adatelemzési szakértő és vezető rendszerfejlesztő lesz. Az előadó olyan MI/adatelemző megoldást mutat be, mely segíti előre jelezni a telekommunikációs anomáliákat, mielőtt azok az élő hálózatokban problémákat, szolgáltatáskiesést eredményeznének.

Könnyen belátható, hogy miként a hálózatok egyre összetettebbé válnak a mesterséges intelligenciának és az automatizációnak a hálózati technológiák terén is komoly szerep jut. A teljes mobil forgalom az elkövetkező években várhatóan ötszörösére növekszik – 2024 végéig elérheti a 136 exabájt/hó értéket.

Ugyanebben az időszakban a mobil IoT-kapcsolatok száma – éves szinten 27 százalékos növekedéssel – várhatóan eléri a 4,1 milliárdot. Az emberi agy segítség nélkül nem tud kezelni ilyen mennyiségű és összetettségű adatot és eszközt. Az olyan funkciók, mint az önkonfigurálás, az önoptimalizálás vagy épp az önjavitás elengethetetlenné válnak a modern hálózatok működtetéséhez. Többek között ezeken a megoldásokon dolgozik az Ericsson Magyarországon is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!