Űrincidens

2021.07.30. 07:57

Baj van az űrállomáson az orosz módul csatlakozása után

Komoly gondok adódtak a Nemzetközi Űrállomáson a Nauka csatlakozása után: az űrbázis elmozdult a helyéről, miután váratlanul működésbe léptek az orosz egység hajtóművei.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az incidens miatt átütemezik a legénység munkáját, és elhalasztják a Boeing vállalat űrhajójának felbocsátását – közölte a NASA.

A kazahsztáni Bajkonur űrközpontból nyolc napja felbocsátott Nauka (Tudomány) többfunkciós kutatómodul csütörtökön rendben csatlakozott az ISS-hez, de a dokkolás után váratlanul működésbe léptek a hajtóművei, és ettől

az űrállomás elmozdult a helyéről, az űrhajósok pedig egy időre elveszítették az orientációja feletti ellenőrzést.

Following this morning's docking of the Nauka module to the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@Space_Station, the module's thrusters started firing at 12:45pm ET inadvertently and unexpectedly, moving the station 45 degrees out of attitude. Recovery operations have regained attitude and the crew is in no danger: pic.twitter.com/jFlDZD7ZHp

A NASA később közölte, hogy az ISS 45 fokkal elfordult, de az űrhajósok, az amerikai és az orosz irányítóközpont együttműködésével sikerült leállítani a Nauka hajtóműveit, és a Zvezda modul, illetve a Progressz teherűrhajó hajtóműveinek beindításával visszafordítani az ISS-t az eredeti helyzetbe.

Az incidens miatt

az ISS legénysége nem került veszélybe, az űrállomás minden rendszere normálisam működik.

A NASA szerint egyelőre nem észlelték, hogy károk keletkeztek volna az űrállomáson, a fedélzetén tartózkodó űrhajósok sem tapasztaltak semmi szokatlant, például rázkódást az űrbázison.

„It is like disarming a grenade”: one expert about planning for deactivation of Nauka's compromised propulsion system after docking with " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#ISS. DETAILS, UPDATES: https://t.co/rugP3QUzrS pic.twitter.com/DbskSR9ECk

Az amerikai űrhivatal később közölte, hogy az eset után másfél órával sem tudja, hogy miért léptek működésbe a Nauka hajtőművei. Reményét fejezte ki, hogy a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal kivizsgálja az esetet, „kulcsfontosságú szerepet vállal a történtek tisztázásában, és abban, hogy mi történik a Nauka modullal”.

Az incidens miatt az ISS űrhajósai felfüggesztik a csütörtökre tervbe vett feladatok végrehajtását. A NASA közölte, hogy legalább négy nappal elhalasztja a Boeing vállalat Starliner űrhajójának péntekre tervezett felbocsátását az ISS-re.

A 20 tonnás, 13 méter hosszú orosz űrlabort

eredetileg már 2007-ben üzembe akarták helyezni, de műszaki problémák miatt ezt többször el kellett halasztani.

Szakértők 2013-ban szennyezést találtak a Nauka üzemanyagrendszerében, amelynek cseréje hosszú és költséges folyamat volt. Az eset nyomán a Nauka többi rendszere is korszerűsítésen vagy javításon esett át.

A Nauka az ISS orosz részének első új modulja 2010 óta. Munkába állításához azonban még számos manőverre lesz szükség, köztük akár 11 űrsétára is, amelyek szeptember elején kezdődhetnek meg.

Az elsősorban kutatási célokat szolgáló Nauka a tervek szerint legénységi szállásként és tárolóként is működik majd, víz- és oxigén-regeneráló készülék, és az orosz legénység számára még egy mosdó van rajta.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!