Mobil fejlesztés

2019.12.19. 10:36

A német kancellár szerint nem helyes a Huaweit eleve kizárni

Mindent meg kell tenni a hálózati biztonság érdekében, de nem lenne jó egyetlen vállalatot sem eleve kizárni fejlesztési projektekből.

German Chancellor Angela Merkel looks into the camera in the tv studio of the "Election Arena" in the Kulturwerft Gollan in Luebeck, Germany, 11 September 2017. Angela Merkel answers questions of the public roughly two weeks before the elections. About 150 men and women have the chance to ask the Chancellor. Photo: Daniel Reinhardt/dpa

Forrás: DPA

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Ezt jelentette ki Angela Merkel német kancellár a német parlamentben a Huawei ötödik generációs mobil hálózati fejlesztésekben való részvételéről feltett képviselői kérdésre adott válaszában.

Angela Merkel kancellár a parlamentben (Szövetségi Gyűlés, Bundestag) Sabine Poschmann szociáldemokrata (SPD) képviselő által a kínai Huawei vállalatra vonatkozóan feltett kérdésre adott válaszában kifejtette:

„Ellenzem bármely vállalat eleve kizárását. A biztonság garantálása érdekében azonban minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk”.

Hangsúlyozta, hogy teljes bizalmát élvezik az ügyben illetékes német biztonsági szervek. „Nagy baj lenne, ha nem így lenne” – tette hozzá.

Jót tesz a versenyhelyzet

„Nem lehet előre kijelenteni, hogy valamely vállalat részvétele szóba sem jöhet. Ugyanígy nem lehet viszont szem elől téveszteni a dolog bizalmi vonatkozásait sem” – fejtette ki a kancellár arra a kérdésre, hogy helyezett-e Kína kilátásba retorziókat arra az esetre, ha kizárnák a Huaweit a mobil hálózati fejlesztésekből.

„Semmilyen kínai állami szintű nyomásgyakorlásról beszámoló jelentés nem került elém”

- szögezte le.

A kancellár válaszában rámutatott: a Huawei nem csak Németországban, de szerte Európában kivette már a részét a második, harmadik és negyedik generációs mobil hálózati infrastruktúra kiépítéséből. A német mobil távközlési cégek körében pedig ezzel kapcsolatban még semmilyen biztonsági gyanú nem merült fel.

Nem árt fenntartásokkal kezelni a kínai cégek államilag szubvencionált dömpingáraira vonatkozó állításokat sem – tette hozzá.

Hangsúlyozta: miközben Európa az Ericsson és Nokia cégeknek köszönhetően két magas minőségű távközlési berendezéseket gyártó vállalattal is büszkélkedhet, a hálózati biztonság garantálásához mindenképpen szükség van a kínálat diverzifikálására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!