Járvány

2020.04.07. 22:00

A járvány elleni első hivatalos okostelefon-alkalmazás

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) mutatta be az applikációt.

Forrás: Shutterstock

Az első hivatalos okostelefon-alkalmazás még nem a sokak által várt kapcsolatkövető és lehetséges fertőzésre figyelmeztető rendszer, hanem

a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja.

Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól. Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot.

Az intézet tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

A légúti betegségek jellegzetes hatással vannak a testi aktivitásra, változik például a pulzus és a nyugalmi vagy az alvással töltött idő, így az aktivitási adatok alakulásából le lehet vonni következtetéseket arról, hogy milyen szakaszban tarthat a Covid-19 betegséget okozó vírus terjedése.

A bemutatón kérdésre válaszolva kiemelték: egyáltalán nem lehetetlen, hogy helytállóak azok a becslések, amelyek szerint

a ténylegesen fertőzöttek száma a regisztrált fertőzöttek számának tízszerese.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalékuk letöltené az alkalmazást.

Az intézet adatai szerint a németországi igazolt fertőzöttek átlagéletkora 48 év, fele-fele arányban nők és férfiak.

Leggyakoribb tüneteik a köhögés, a láz és a nátha, 2 százalékuknál tüdőgyulladás lép fel, 14 százalékuk szorul kórházi kezelésre.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!