Eszmecsere az erkölcsről

2019.09.27. 10:02

A Facebook, a Mozilla és más nagy IT-cégek a Vatikánban

Tudományos konferenciát rendeznek a Vatikánban a digitális technológia etikai vonatkozásairól.

Tanácskozásra hívta ma a Vatikán a Szilícium-völgy óriásait, Nobel-díjas tudósokat és kiberszakértőket, hogy megvitassák a digitális technológia etikus használatát. A találkozó eredményei alapul szolgálhatnak egy

pápai dokumentumhoz a mesterséges intelligenciáról

- jelentették be vatikáni illetékesek.

A maga nemében első ilyen jellegű találkozón olyan vállalatok, mint a

Facebook, a Mozilla és a Western Digital vezetői mellett befektetési bankok szakemberei, kormányzati és vatikáni illetékesek vesznek részt.

A háromnapos tanácskozást a kiberkémkedés, a gyűlöletbeszéd online növekedése, a személyes adatokkal való visszaélés terjedése közepette rendezik meg, amikor jól látható jelei vannak annak, hogy a technológiai ipar nehezen képes válaszolni ezekre a kihívásokra.

Pápai enciklika előtt

A konferencia nyitótanácskozása csütörtökön sajtónyilvános volt, de utána zárt ajtók mögött folytatódtak az eszmecserék.

Ennek eredményei alapul szolgálhatnak egy esetleges pápai enciklikához a mesterséges intelligenciáról ugyanúgy, ahogyan a tudósokkal való eszmecserék segítették Ferenc pápa 2015-ben kiadott Laudatio si (Áldott légy) enciklikájának elkészítését, amely a közös otthon gondozása címet kapta, és amelyben kiemelt szerep jut a környezetvédelemnek, a globális felmelegedés elleni harcnak.

Ferenc pápa pénteken szól a konferencia résztvevőihez.

„A mesterséges intelligencia területén dolgozó sok ember eltökélt arra, hogy azt etikusan kell fejleszteni. Azt akarjuk, hogy a mesterséges intelligencia a jót szolgálja” – hangoztatta Paul Tighe püspök, a Vatikán kulturális tanácsának titkára.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!