Digitália

2023.06.08. 18:00

Jobb figyelni: hamarosan munkahelyi elvárás lesz a ChatGPT használata

A napi munkát is átalakítja a mesterséges intelligencia, alapvető fontosságúvá válik a „promptolás”, amelynek megértését és használatát már az AI által generált tanár is segíti.

VG

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ociacia

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértő szerint egyre több munkáltató keresi a ChatGPT-tapasztalattal rendelkező dolgozókat. Immár magyar nyelven is elérhető az a mesterségesintelligencia-szakértők és egyetemi oktatók közreműködésével összeállított online tanfolyam, amely mindenfajta

háttérismeret nélkül a ChatGPT professzionális felhasználójává tehet bárkit néhány óra alatt, és amely tudás segítségével növelhető a munkavégzés hatékonysága.

A Promptmaster minősített prompttervező online kurzusának sajátossága, hogy a néhány perces videós oktatóanyagokból álló tanfolyam során egy teljesen a mesterséges intelligencia (AI) által generált, mégis hús-vér embernek látszó tanár magyarázza el a hallgatóknak az alapoktól kezdve, hogyan használhatják hatékonyan a ChatGPT-t.

Mi az a prompt?

Az angol prompt kifejezés még a nyolcvanas évekbeli MS-DOS operációs rendszer jellemezte időkre nyúlik vissza, parancs volt a magyar megfelelője. Az MS-DOS-ban ugyanis a rendszert egy parancssoron keresztül lehetett elérni, a számítógépnek adott különböző parancsokon keresztül. Most a mesterséges intelligencia, például a ChatGPT számára írt utasításokat, kéréseket, parancsokat nevezzük promptnak.

Mit ad a tanfolyam?

A ChatGPT és szélesebben véve a mesterséges intelligencia számtalan szakmát és munkakört alakít át teljesen azáltal, hogy automatizál olyan feladatköröket, mint a tartalomírás, az ügyfélszolgálat és az adatelemzés.

A Goldman Sachs befektetési bank jelentése szerint az AI 300 millió teljes munkaidős állást helyettesíthet néhány éven belül.

A tanfolyam az alapoktól építkezve témakörök széles skáláját fedi le, többek között:

- az AI-elmélet alapjai, beleértve a természetes nyelvi feldolgozást és a nagy nyelvi modelleket,
- a ChatGPT képességeinek, korlátainak és használati eseteinek mélyreható ismerete,
- a jól működő promptok kulcsfontosságú elemei, a hatékony promptolás eszközei,
- komplex promptolási stratégiák, gondolatláncpromptok, beágyazott promptok, fordított promptok.

A tanfolyam elvégzését követően a résztvevők digitális tanúsítványt kapnak. Előzetes tudás vagy tapasztalat nem szükséges a kurzushoz, amelyet mindenki a saját tempójában haladva, akár egy-két óra alatt is elvégezhet.

Mit vesz el a mesterséges intelligencia?

Mi inkább azt szoktuk mondani, hogy nem az AI fogja elvenni az emberek állását, hanem azok a munkavállalók, akik hatékonyan tudják használni tevékenységük során az AI-t, többek közt a ChatGPT-t – mondta a Világgazdaság megkeresésére David Taylor, a Promptmaster AI oktatási platform társalapítója.

Becslései szerint néhány éven belül a munkahelyek felében kulcskompetencia lesz a ChatGPT használata,

azaz a promptolás.

„Ugyanúgy, ahogy a szövegszerkesztő programok, az e-mail és az internet használata, az AI gyakorlati alkalmazása is beépül majd a mindennapi munkába. Nem mindegy ugyanakkor, hogy ezt a tudást az elsők között szerezzük-e meg, és így versenyelőnyre teszünk szert a munkaerőpiacon, vagy akkor, amikor már alapkövetelménnyé válik. Egy friss felmérés szerint egyébként tízből kilenc munkáltató már most kifejezetten keresi a ChatGPT-tapasztalattal bíró dolgozókat” – tette hozzá.

Mire használjuk a ChatGPT-t?

„A ChatGPT-promptok professzionális használata lehetővé teszi a munkavállalók és cégvezetők számára, hogy értékes megoldásokat hozzanak létre a nagy nyelvi modellek segítségével, ami végső soron jelentős hatékonyságnövekedéshez, tájékozottabb döntéshozatalhoz és optimalizált működéshez vezet. Tehát nemcsak az operatív munkavégzésben, hanem a stratégiai tervezésben és a kreatív feladatokban is fontos támaszt nyújthat a mesterséges intelligencia” – mondta lapunknak Szabados Levente AI-szakértő, a Neuron Solutions társalapítója és a Frankfurt School of Finance & Management oktatója, aki szakértőként irányította a tanfolyam létrehozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!