Digitália

2023.05.05. 06:00

Miért érdemes a saját nevünkre Google-zni?

Keresett már valaha is a Google-n a saját nevére? Még ha mi nem is, de egy ismerős, családtag vagy potenciális munkaadó biztosan megteszi. És vajon mindent tudunk, hogy mit találnak?

Forrás: Shutterstock

A Google hihetetlen mennyiségű adatot tárol, s nem biztos, hogy mindegyiknek örülnénk, ha nyilvános maradna. Függetlenül attól, hogy a keresőmotor gyűjtötte össze ezeket, vagy más „szolgáltatók” építettek adatbázist az online megnyilvánulásainkról, érdemes tudni, hogy mások mit találnak, amikor rákeresnek a nevünkre.

Keressünk pontosan!

Ahhoz, hogy eredményesen keressük magunkat a Google-n, jó tudni, hogy miként kell pontos kifejezésekre keresni. Magyarán szólva meg kell mondani a Google-nak, hogy úgy szeretnénk kerestetni a szavakra, ahogy a keresőablakba beírtuk.

Nem mindenki tudja, hogy ehhez egyszerűen idézőjelbe kell tenni a nevünket (vagy bármely kifejezést). Példaként keressünk Kovács János Gáborra – sok pontatlan találatot kapunk, lesz közte Kovács János, Kovács Gábor, János Gábor.

A pontos, idézőjelekkel beírt keresés, „Kovács János Gábor” kiszűri a nevünkhöz hasonló találatokat. Érdemes a keresést elvégeztetni a neten használt nickneveinkre is. Ha tucatnevünk van, így is előfordulhat, hogy számos oldalon átrághatjuk magunkat, mire megtaláljuk a saját internetes nyomainkat.

Egy kép többet mond ezer szónál

Ezek után váltsunk át a Google Képkeresőjére, hogy átvizsgálja az interneten fellelhető, elvileg rólunk készült képeket. Sokkal egyszerűbb a képeket átnézni, mint a weboldalakat.

Ha találunk bennünket érintő fotót, futtassunk fordított képkeresést, hogy megtudjuk, pontosan hol található. Ehhez kövessük az alábbi lépéseket:

Nyissuk meg a Google Képkeresőt, és kattintsunk a kameraikonra a keresősávban, majd illesszük be a kép linkjét, vagy töltsük fel a keresni kívánt képet. Az eredmények képek és releváns webhelyek kombinációjaként jelennek meg. A pontos egyezések a találatok tetején jelennek meg.

Hol vagyunk és hol voltunk?

Ezután indítsunk keresést a korábbi és a jelenlegi e-mail-címeink és a telefonszámaink után. Így megtudjuk, mely webhelyek férnek hozzá ezekhez a személyes adatokhoz, és az is kiderül, mások mit találhatnak, ha keresik ezeket az információkat.

Ha valaha is regisztráltunk egy vitára vagy fórumra személyes e-mail-címmel, az is könnyen megjelenhet a keresőben. Ugyanez mondható el a közösségi oldalakról és a blogokról is. Keressük meg és jegyezzük fel azokat a bejegyzéseket vagy tartalmakat, amelyeket jobb lenne priváttá tenni.

Végül végezzünk keresést a közösségimédia-fiók felhasználónevünkre, neveinkre is.

Kövessük nyomon

Ha naprakészek szeretnénk maradni a közösségi médiában vagy az internet többi részén a rólunk felbukkanó információkkal kapcsolatban, beállíthatunk egy ingyenes Google Alert szolgáltatást a nevünkre.

Látogassuk meg a Google Alerts (Google figyelmeztetés) webhelyet, és írjuk be a keresősávba, hogy milyen kifejezések – nem feltétlen csak a nevünk – megjelenésére kérünk figyelmeztetést a Google-tól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!