Digitália

2023.02.23. 06:00

Belső vérzése volt – meghalt volna, ha nincs okosórája

A pár napos eset nem reklámsztori: az érintett okosóra-tulajdonos bejegyzése és ő maga is elérhető az interneten.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmytro Zinkevych

Sokadik alkalommal jegyzik fel, hogy az Apple Watch életet mentett. Az óra új változatait véroxigénszint-mérővel, esésérzékelővel, vészhelyzetjelzővel, ütközésészlelővel és EKG appal látták el. A pulzusszámmérő app túl magas és alacsony pulzus, illetve szabálytalan szívverés esetén riasztást küld.

Ez utóbbi bizonyult hasznosnak egy Reddit-felhasználónak – az óratulajdonos saját leírása angolul itt olvasható.

 

A kütyü pulzusfigyelő funkciója hasznosnak bizonyult, ugyanis súlyos belső vérzésre figyelmeztetett. Ha nem figyelt volna a riasztásra, meghalhatott volna.

A digitalmofo profilnevű Reddit-felhasználó posztjából kiderül, hogy néhány nappal ezelőtt lefeküdt a kanapéjára  szunyókálni, mert fáradtnak érezte magát. Ezalatt az Apple Watch 7-es számos riasztást küldött neki magas pulzusszám miatt, de mivel engedélyezte az órán a „Ne zavarjanak” üzemmódot, nem kapott értesítést.

Amikor azonban felébredt, észrevette, hogy az óra tíznél több riasztást küldött neki. És az értesítések nem maradtak abba, hanem ébredés után is folytatódtak.

Először úgy gondolta, sokat dolgozott, s a stressz okozhatja a jelenséget. De mivel nem szűntek meg a riasztások, kíváncsiságból telefonált az orvosának.

Az orvos kikérdezte a tünetekről, az órán megjelenő életfunkciós adatokról, beleértve a pulzusszámot, a véroxigénszintet, majd azonnal hívta a mentőket.

Kórházba szállították, ahol megállapították, hogy a hemoglobinszintje drasztikusan leesett, a normál 13–15-ről 3 g/dl alá. Az 5,0 g/dl alatti hemoglobinszint viszont szívelégtelenséghez vagy akár halálhoz vezethet.

Az orvosok eredetileg azt hitték, hogy szívinfarktusa van, de a későbbi vizsgálatok gastrointestinalis vérzést, azaz gyomor- és bélvérzést állapítottak meg nála. Állapota súlyos volt, és ha nem kapott volna időben értesítést, szunyókálás közben meghalhatott volna.

„Az EMS eredetileg azt jelezte, hogy szívinfarktus, de kiderült, GI-vérzés” – írja a Redditen.

Az Apple Watch beépített pulzusmérője folyamatosan nyomon követi a pulzusszámot. A rendszer képes észlelni a szabálytalan szívritmusokat, az SpO2 érzékeli az oxigénszintet, és mindezek a funkciók együttesen nyomon követik a test életfontosságú funkcióit. Ha valami rendelleneset észlelnek, az óra értesítést küld.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!