Digitália

2023.01.20. 06:00

Sikeresen ültettek számítógépet egy lebénult ember agyába

Nem sci-fi: a gyorsan beépíthető agyi implantátum visszaadja a kommunikáció képességét a súlyosan lebénult embereknek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sergey Nivens

Elcsépelt kifejezés, de ezúttal indokolt: tudományos mérföldkőnek nevezhető a Synchron vállalkozás Stentrode nevezetű rendszere. Most a New York-i Mount Sinai West kórházban sikeresen ültették be a kísérlet első résztvevőjébe – jelentette be a cég.

A megoldás bénult emberek gondolatait alakítja tettekké. Hogyan?

Az eddigi agy-számítógép interfészektől eltérően a Synchron technológiája nem igényel nyílt agyműtétet vagy bármilyen koponyafúrást. Ehelyett egy minimálisan invazív műtéttel is behelyezhető, amely mindössze körülbelül két órát vesz igénybe.

A beültetési eljárás rendkívül jól sikerült, és a páciens 48 órával a műtét után hazamehetett

– mondta Shahram Majidi, a Mount Sinai neurointervenciós sebész, aki a műtét végezte.

Ahogy a neve is sugallja, a Stentrode rendszer lényeges eleme egy tartósan beültetett, stentszerű eszköz. Az úgynevezett jugularis vénán keresztül juttatják be, hogy elérje az agy motoros kérgét, ahol képes felvenni az ember szándékos cselekvéseit jelző neurológiai jeleket.

A Synchron BrainOS technológiai platformja a felhasználó mellkasába ültetett vevőegységből összegyűjti ezeket a jeleket, majd valós időben kattintásokká és billentyűleütésekké alakítja át számítógépen vagy mobileszközön. Egy szemkövető eszközt is használnak a számítógép egérmutatójának vezérlésére.

Mindez lehetővé teszi a súlyos bénultságban szenvedőknek, hogy szövegeket írjanak, e-maileket küldjenek, online banki és vásárlási szolgáltatásokat érjenek el, távegészségügyi látogatásokat végezzenek és még sok minden mást. Csakis a gondolataik segítségével tudják irányítani a technológiát – így visszakapnak némi szabadságot az életükbe.

A technológia már hatékonynak bizonyult Ausztráliában. Ez 2019-ben indult négy amiotrófiás laterális szklerózistól (ALS) bénult beteggel. A Stentrode lehetővé tette a súlyos bénulásban szenvedő betegeknek, hogy csupán gondolkodással végezhessenek el olyan feladatokat, mint például SMS-ezés, e-mailezés, online vásárlás és banki ügyintézés.

„Ez áttörés az agy-számítógép interfészek területén” – mondta Thomas Oxley, a Synchron vezérigazgatója.

A Stentrode egy napon több millió bénult embernek tud majd segíteni.

A betegek akkor a Stentrode-ot használták a Windows 10 operációs rendszer vezérlésére. Gépi tanulással segített képzésen vettek részt az egér vezérlésére. Kattintási pontosságuk 93%-os, a gépelési sebességük pedig percenkénti 20 karakteres lett. 71 nap alatt elérték a felügyelet nélküli otthoni használat szintjét.

George Felstead (mellette felesége, Nancy) képes újra gépelni és online vásárolni az agyi jelek segítségével, amelyeket mellkasi implantátumon keresztül összegyűjtenek és vezeték nélkül továbbítanak a számítógépre
Forrás: Synchron

A képen látható George Felstead 75 éves beteg, az első páciens, akit bevontak a Stentrode-vizsgálatba. Az eszköz „lehetővé tette számára, hogy újra produktív legyen, beleértve a vásárlást és a banki ügyintézést is.”

Egy másik páciens, a 60 éves Philip O'Keefe, miután 2020 áprilisában megkapta az implantátumot, hamarosan újra munkát vállalhatott. Feleségével és két gyermekével otthon él és részmunkaidőben dolgozik.

A Synchron szerint a Stentrode eszköz ereken keresztüli bejuttatása csökkentheti az agyszövet gyulladásának és az eszköz kilökődésének kockázatát, ami egyébként aggodalomra ad okot más, közvetlen agyi behatolást jelentő sebészeti technikák esetében.

Az implantátum a teljes első évben a helyén maradt minden betegnél, és nem okozott rokkantságot vagy elhalálozást. A résztvevők sikeresen vezérelték a digitális eszközöket – megszületett az első pusztán gondolkodással írt tweet is, amelyet tavaly decemberben tettek közzé. A beteg szerint

nincs szükség billentyűzetre vagy hangokra. Ezt a tweetet úgy hoztam létre, hogy csak gondoltam rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!