Digitália

2023.01.30. 06:00

Ketyeg a végítélet órája: közelebbre állították az utolsó percet

1947 óta a Bulletin of the Atomic Scientists kutatói minden évben eldöntik, hogy milyen távol van az emberiség a lehetséges megsemmisülés kockázatától.

Forrás: Shutterstock

Idén lerövidítették a kockázat idejét, az ikonikus óra már csak 90 másodpercet mutat a megsemmisülés „éjféléig”. Az elmúlt két évben 100 másodpercre állították az órát, most, január 24-én ezt 90 másodpercre módosították – ezzel arra utalnak a kutatók, hogy a világ szerintük jelenleg közelebb van a katasztrófához, mint az elmúlt 76 évben bármikor.

A Doomsday Clock eredetileg azt volt hivatott érzékeltetni, milyen közel áll a világ az atomháborúhoz, de később kiterjesztették a jóslat hatókörét. 2007 óta az óra állítását eldöntő kutatók az éghajlatváltozást, valamint az egyéb olyan emberi eredetű fenyegetéseket is figyelembe vették, amelyek globális katasztrófát idézhetnek elő. 2020-ban a Bulletin's Science and Security Board a megnövekedett nukleáris feszültséget és az éghajlatváltozás kezelésének kudarcát nevezte meg annak fő okaként, hogy a világvégeóra mutatóit ilyen közel állították éjfélhez.

Doomsday Clock

Nem könnyű az atomháború kockázatát és az éghajlatváltozást egyetlen képen ábrázolni, hiszen a két kockázat teljesen eltérő időskálán jelentkezik.

1991-ben a Doomsday Clock 17 percet mutatott éjfélig – ekkor volt a legtávolabb az apokalipszis jóslattól, amelyen az óra valaha is volt – köszönhetően a stratégiai fegyverek korlátozásáról szóló szerződésnek és a Szovjetunió szétesésének. „A Bulletin Clock beállítása tükrözi optimizmusunkat, miszerint új korszakba lépünk” – írták a Bulletin tudósai a bejelentéskor.

Nehéz ilyen egyértelmű határokat húzni az éghajlatváltozással. A Climate Action Tracker szerint 2100-ra körülbelül 2,7 Celsius-fok felmelegedést érhetünk el. Ez pusztító következményekkel jár, de mégis jobb, mint a 2013-as helyzet, amikor a jó úton haladtak a világ a 3,7 fokos felmelegedés irányában. A nagyhatalmak megállapodásai tehát mégis hoztak eredményeket.

Az éjfélig tartó visszaszámlálás sajátos módja az atomháborúról való gondolkodásnak. Látszólag a  világ vagy atomháborúban áll, vagy nem, holott például a taktikai atomfegyver például nem azonos egy teljes körű atomháborúval.

Az óra metafora egyik hátránya, hogy függetlenül attól, milyen fenyegetést veszünk figyelembe, egy kicsit túlságosan az itt és mostra koncentrálunk. „Az óra valójában nem azt jelenti, hogy idén mekkora egy atomháború kockázata – mondja Raymond Pierrehumbert, az Oxfordi Egyetem fizikaprofesszora, a világvége óráját beállító Tudományos és Biztonsági Tanács tagja. – Inkább az a célja, hogy felmérje az akár évtizedek múlva bekövetkező kockázatokat.”

Mit jelent a világvégeóra? Erőteljes emlékeztetőt, hogy a katasztrófa soha nincs messze. Mindez egy olyan korszakban, amelyik világjárványokkal, a mesterséges intelligencia kétes értékű felemelkedésével és a gyorsan felmelegedő bolygó veszélyivel terhes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!