Közel az igazság pillanata

2022.07.18. 18:00

Csalódást keltenek eddig Amerika digitális üdvöskéi

A várakozásokhoz képest gyengébb negyedéves eredményeket szállítottak eddig amerikai cégek. A héten felpörög a jelentési szezon, a Netflix mellett a Tesla és a Twitter is felfedi számait.

Meglehetősen döcögősen indult a héten az amerikai vállalati gyorsjelentési szezon. Ugyan az S&P 500 tagok közül még csupán 35 társaság fedte fel második negyedéves eredményszámait, az elsőként befutó tényadatok között a korábban megszokottnál jóval kevesebb a pozitív meglepetés.

Nem ezt várták a bankoktól

Az eddig jelentő cégek csupán 60 százaléka múlta felül az előzetes elemzői várakozásokat profit soron, holott a historikus átlag a FactSet adatai szerint 77 százalék. Ráadásul még az eminens cégek teljesítménye is visszafogottabb most, átlagosan mindössze 2 százalékot tudtak ráverni a szakértői becslésekre, szemben a korábbi években tapasztalttal, amikor közel 9 százalékkal haladta meg a profitbővülés tényleges üteme a várakozásokat – írja a Világgazdaság.  

A bevételek tekintetében a vállalatok ugyancsak 60 százaléka szállított eddig jobb eredményt a Wall Street prognózisánál, ami az elmúlt öt év átlagához képest 9 százalékpontos visszalépést jelent.  

A gyenge rajt jórészt a pénzügyi cégek számlájára írható, a négy legnagyobb amerikai bank ugyanis – a fehér hollónak bizonyuló Citigroup kivételével – még a jelentősen visszafogott becsléseknek sem tudott megfelelni. Az egyre valószínűbb gazdasági recesszióra készülve megképzett jelentős céltartalékok, valamint a befektetési banki üzletágak zsugorodó eredménye ugyanis még a vártnál is jobban rányomta bélyegét a második negyedévükre.

Még csak most indul a jelentési nagyüzem

A héten már teljes fordulatszámra kapcsol a jelentési szezon, 73 társaság teszi majd közzé időközi beszámolóját. A nagybankok sorát hétfőn a Bank of America és a Goldman Sachs jelentése zárja, melyek a versenytársakhoz hasonlóan profitjuk számottevő apadásáról adhatnak számot, előbbi esetében 28, a Goldmantól pedig 56 százalékos visszaesést vár a piac.

Minden bizonnyal kiemelt befektetői figyelem irányul majd a technológiai cégekre is. A Netflix a legvalószínűbb forgatókönyv szerint kedden újabb 4 százalékkal apadó nyereségről jelenthet a két számjegyű forgalomnövekedés mellett is, a részvényesek ugyanakkor leginkább a felhasználószám alakulására fókuszálhatnak majd.

Színt vall a Tesla és a Twitter is

Szerdán kiderül, mennyire dübörgött a motor a Teslánál, a várakozások legalábbis meglehetősen optimisták. Elon Musk cégének forgalma több mint 40 százalékkal ugorhatott meg, miközben nyereségét is bő negyedével gyarapíthatta az elektromos- és önvezető autóiról híres cég.

A különc Tesla-vezér és a Twitter szappanoperába illővé váló kapcsolata pénteken újabb fejezettel bővülhet. 
Ekkor jelent ugyanis a Musk által korábban felvásárolni tervezett, ám egyúttal hevesen ostorozott közösségimédia-platform, melynek eredménye harmadával zsugorodhatott a június végén zárult negyedévben.

A korábbi évek pandémiás mélyrepülését követően magukra találhattak az amerikai légitársaságok, szerdán az United, csütörtökön pedig az American Airlines jelenthet az egy évvel korábbi közel két és félszeresére felpattanó nyereségről.

A FactSet frissített elemzése szerint a második negyedévben 4,2 százalékra lassulhat az S&P 500 cégek nyereségének bővülése, miközben fogalom átlagosan 10,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, az adatszolgáltató elemzői konszenzusa a harmadik negyedévre 10,1 százalékos, az év utolsó három hónapjára pedig 9,2 százalékos eredménybővülést vár az amerikai tőzsdei cégektől, 2022 egészében pedig éppen csak 10 százalék alatt maradhat a vállalati profitnövekedés üteme.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!