Holnap érkeznek

2022.05.05. 12:04

Négy asztronauta indult vissza a Földre a Nemzetközi Űrállomásról (videó)

A négy űrhajós csütörtök kora reggel startolt el a Nemzetközi Űrállomásról a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Crew Dragon űrhajójával.

A három amerikai és egy német asztronauta útja körülbelül 23 órát vesz igénybe. Ha minden a terv szerint alakul, az Endurance nevű űrhajó péntek hajnalban landol a tengeren Florida közelében.

Az amerikai űrkutatási hivatal az alábbi videón élőben közvetítette az indulást.

Az űrhajóval az Európai Űrügynökségnél (ESA) dolgozó, 52 éves Matthias Maurer, valamint a 44 éves Raja Charit, a 34 éves Kayla Barron és a 61 éves Thomas Marshburn távozott. Mindannyian tavaly november 11-én érkeztek a Nemzetközi Űrállomásra hat hónapos misszióra.

Az őket váltó űrhajósok – Kjell Lindgren, Bob Hines, Jessica Watkins és Samantha Cristoforetti – egy héttel korábban érkeztek meg az ISS-re. Az űrállomáson tartózkodik még három orosz kozmonauta, akik hosszú távú misszió keretében dolgoznak a világűrben. A távozó Marshburn egyiküknek, Oleg Artemjevnek adta át a parancsnokságot – tudatta a NASA.

Ez a harmadik ilyen csapat, amelyet a SpaceX juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra a NASA megbízásából. A visszatérő asztronautákkal körülbelül 250 kilogramm rakomány érkezik a Földre.

A SpaceX-et Elon Musk alapította 2002-ben. A cég hét űrhajót indított az elmúlt két évben emberekkel a fedélzetén.

Borítóképünkön a visszatérő űrhajósok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!