Rombolja a tálibok erkölcseit

2022.04.22. 09:57

Betiltották, mert a TikTok és a PUBG tévútra vezeti a fiatalokat

A tálib kormányzat Afganisztánban tegnap betiltotta a TikTokot és a PUBG-t, mondván, hogy az alkalmazások megrontják az ifjúságot.

A TikTok széles körben népszerű videómegosztó app, a PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) egy játék.

Inamullah Szamankáni szóvivő a Twitteren közölte, a tálib kormány április 21-én utasította a kommunikációs és informatikai minisztériumot, hogy korlátozza a hozzáférést a két digitális platformhoz, valamint utasította, hogy zárjanak be minden olyan csatornát, amely erkölcstelennek nevezett műsorokat sugároz.

Hasonlóképpen, a lehető legnagyobb mértékben meg kell akadályozni minden erkölcstelen anyagot és műsort közzétevő csatorna megjelenését.

A kínai tulajdonú TikTok, a fiatalabb közönség körében népszerű globális rövidvideó-platformot azért bírálják, amiért egyesek szerint negatív hatással van a gyermekek és fiatal felnőttek mentális egészségére a függőség kockázata, valamint a zaklatás és a szexuális visszaélések lehetővé tétele miatt.

A PUBG játékosok egymás elleni online lövöldözős játék, amelyet a dél-koreai Krafton játékgyártó cég fejlesztett ki. A PUBG lehetővé teszi, hogy akár 100 játékos is részt vegyen az úgynevezett battle royale-ban – egyfajta nagyszabású, utolsó emberig tartó küzdelemben.

Szakértők szerint nehéz lenne teljesen betiltani az alkalmazásokat Afganisztánban, mivel proxy-alkalmazásokon és virtuális magánhálózatokon keresztül továbbra is elérhetőek lesznek.

A tálibok augusztusban tértek vissza a hatalomba, miután az Egyesült Államok vezette erők elhamarkodott kivonulása után egész Afganisztánban villámoffenzívát indítottak a háború sújtotta országból.

A kemény iszlamista uralom enyhébb változatát ígérték, mint amelyik az 1996 és 2001 közötti első hatalomra kerülését jellemezte, amikor a szórakozás minden formája tilos volt, és szigorúan büntették is.

A tálib vezetők azonban mióta tavaly átvették az ország irányítását, számos korlátozást vezettek be, különösen a nők oktatáshoz való jogát illetően.

Bezáratták a lányokat oktató középiskolákat, márciusban pedig utasították a kormányzati alkalmazottakat, hogy növesszenek szakállt, és öltözködjenek a helyi szokásoknak megfelelően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!