Hány csillag?

2022.02.16. 12:30

Figyeli a Google Térkép felhasználói véleményeit? Így működik

Ismeretlen helyek felkeresésekor sok segítséget nyújthat, hogy a Térképen fellelt helyeket az előttünk ott járt felhasználók értékelik.

Nem is a csillagok száma a meghatározó – az adott intézmény tulajdonosa sok baráti felpontozással befolyásolni tudja a számokat –, hanem a kifejtett felhasználói vélemények, amelyek már sokszor eléggé pontosan tájékoztatnak, mire számítsunk az adott helyen.

Amikor új helyeken járunk, gyakran a Google-ben található vélemények jelentik a helyi tudásbázist – legyen szó a legjobb gluténmentes süteményt kínáló pékségről vagy egy közeli, élőzenés étteremről.

Mivel naponta több millió véleményt tesznek közzé emberek a világ minden tájáról, a Google éjjel-nappal dolgozik azon, hogy a felületen található információk relevánsak és pontosak maradjanak. A nem helyénvaló tartalmak megelőzése érdekében végzett munka nagy része a színfalak mögött zajlik, a vállalat azonban megmutatta, hogy mi történik a „közzététel” gomb megnyomása után egy véleménnyel.

Ahogy a világ változik, úgy változnak az vélemények tartalmát érintő szabályok is. Amikor például a kormányok és a vállalkozások elkezdték megkövetelni a koronavírus-vakcina igazolását bizonyos helyekre való belépés előtt, a Google további védelmet vezetett be, hogy eltávolítsa azokat a Google-véleményeket, amelyek kritizálják a vállalkozást az egészségügyi és biztonsági szabályai miatt.

A tartalmat érintő szigorú szabályok megalkotása csak a kezdet – miután egy szabályzat elkészül, képzési anyag születik belőle – mind az üzemeltetők, mind az algoritmusok számára –, hogy a Google csapatai könnyebben megtalálják a szabályzatot sértő tartalmakat, és végső soron a Google-vélemények hasznosak és hitelesek maradjanak.

Miután egy felhasználó véleményt posztol, a poszt a Google moderációs rendszerébe érkezik meg, amely úgy működik, akár egy biztonsági őr. Ez a rendszer akadályozza meg, hogy sértő tartalmak kerüljenek fel a Google-ra. A vállalat mind a gépek, mind az emberek segítségét használja az vélemények szűrésére – a gépen könnyedén keresnek és ismernek fel mintázatokat, az emberek pedig hatékonyan képesek a gépeket tanítani. Ha a rendszer nem talál a szabályzatot sértő tartalmat, a poszt néhány másodpercen belül megjelenik a platformon. A munka azonban nem ér véget itt, a Google rendszerei az vélemények megjelenése után is keresi a megkérdőjelezhető tartalmakat.

A Google a felhasználókra is számít, biztosítja számukra a sértő tartalmak jelentésének lehetőségét. A vállalat operátorai pedig folyamatosan dolgoznak azon, hogy felülvizsgálják ezeket – ha pedig a szabályzatnak ellentmondó tartalmat találnak, törlik a véleményt, vagy súlyosabb esetben felfüggesztik a felhasználó fiókját.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!