Internetet Ukrajnának

2022.02.28. 12:11

Elon Musk és az ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitteren

„Amíg a Marsot próbálja gyarmatosítani – Oroszország Ukrajnát próbálja megszállni” – üzente az ukrán miniszterelnök-helyettes Elon Musknak a Twitteren.

Miközben az orosz katonai erők tovább nyomulnak Ukrajnában, Mihajlo Fedorov, az ország miniszterelnök-helyettese és Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere a SpaceX alapítóját hívta segítségül.

 

Egy szombati twittjében Fedorov Muskot jelölte meg, és azt írta: „@elonmusk, amíg te a Marsot próbálod gyarmatosítani – Oroszország próbálja megszállni Ukrajnát!”

 

„Míg a rakétái sikeresen landolnak az űrből – orosz rakéták az ukrán polgári lakosságot támadják! Arra kérjük, hogy lássa el Ukrajnát Starlink állomásokkal.”

A segélykérést megerősítette Ukrajna hivatalos Twitter-fiókja is. Federov tweetjét megosztva hozzátette: "Kedves @elonmusk [...] Ukrajnának szüksége van a támogatására. Az Ön álláspontja és tettei fontosak.”

Azért tette közzé Fedorov a felhívását, mert sok ukrán civil maradt internetkapcsolat nélkül – írja a The Independent.

 

Musk a segélykérésre válaszolva közölte, hogy sikeresen biztosította a Starlink szolgáltatást Ukrajna felett.

„A Starlink műholdas internetes szolgáltatás most már aktív Ukrajnában. További terminálok úton vannak” – twittelte Musk válaszul.

Musk Starlink szolgáltatása szélessávú kapcsolatot biztosít a felhasználóknak anélkül, hogy szükségük lenne optikai kábeles kapcsolatra.

 

Musk segítségének örömére Federov azt írta: „Starlink terminálok érkeznek! Köszönjük @elonmusk, köszönjük mindenkinek, aki támogatta Ukrajnát!".

Emellett a hivatalos ukrán Twitter-oldal is válaszolt: "Köszönöm, nagyra értékelem".

 

Az Independent szerint a SpaceX 2018 óta több mint 2000 Starlink műholdat állított pályára, azzal a céllal, hogy a jövőben akár 12 000 műhold is biztosítson nagysebességű internetes hálózatot a felhasználóknak.

 

Jeremy Padawer amerikai üzletember és tévéproducer azt twittelte: „Ukrajna népe hozzáférhet a valaha létrehozott leggyorsabb műholdas internetrendszerhez. Oroszország nem tudja teljesen letiltani az ukrán internet-hozzáférést.”

 

Borítóképünkön a hosszú expozícióval készült kép a SpaceX Starlink műholdak egy csoportjának nyomvonalát mutatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!