Még mindig zászlóshajó

2022.02.15. 14:48

Bajnok fényképezőgép, amivel okostelefonozni is lehet: Huawei P50 Pro

Aki nem szívesen használja a Google-t, viszont szeret fotózni, annak remek választás a Huawei immáron Magyarországon is kapható csúcskészüléke.

A Huawei telefonjai prémium hardverrel és főként elsőrangú kamerával törtek a dobogós okostelefonok közé – sokak szerint az Android egyik csúcspontját jelentették. Az amerikai kormány szankciói miatt a gyártónak nélkülöznie kell a Google szolgáltatásokat, s az 5G modemet is.

A már nálunk is kapható P50 Pro megmutatja, hogy a gyártó még mindig képes kitűnő okostelefont készíteni.

Az 5G-t mindenképpen nélkülöznie kell a felhasználónak, a Google támogatás hiányát többé-kevésbé egyszerű megoldásokkal ki lehet védeni. Az egyre bővülő AppGallery, a Petal Search segítségével – és persze az interneten terjedő, szürke zónába tartozó szoftveres megoldásokkal – nagyjából ki lehet váltani a hivatalos Google megoldásait.

Más kérdés, hogy a minden részletében prémium megoldásokat tartalmazó telefont a kategóriájának megfelelő, borsos, 450 ezer forintos áron lehet megvenni: ezzel az árcédulával a készülék tényleg a Google-t nem szívlelő, fényképezni szeretők keskeny rétegében lehet csak sikeres.

Pedig micsoda kamerákat kapott!

A készülék a kamerákat tesztelő független DxOMark listáján az első helyet szerezte meg. Második a Xiaomi Mi 10 Ultra, s figyelemre méltó módon a harmadik helyet az előző évjáratú Huawei, a P40 Pro+ tartja, megelőzve az iPhone 13-at.

A P50 Pro kamerái két, látványos kör alakú szigeten kaptak helyet a hátlapon.

Az elegáns kör alakú egységekben négy kamerát helyeztek el. Van itt egy 50MP-es normál kamera, egy 64MP-es 3,5x teleobjektív, egy 13MP-es ultraszéles és egy 40MP-es monokróm kamera. Mindez a Leicával együttműködésben készült – ahogy a vállalat korábbi telefonjainál is –, és pontosan azt a megoldást hozza, amit a Huawei-től elvárhatunk. Éles, tiszta fotókat ellenfényben és este is.

Akad az alsó körben még mikrofon, dupla LED vaku, s itt van a már említett periszkópos tele is.

Szoftveresen a kameraegység nagyon sokféle manuális beállítást kínál – és aki ilyen készüléket vesz, ennyiért, bizonyára használja is ezeket –, de remek képeket lő a kattints és exponálj üzemmódban is.

5G? Az nincs

A motorháztető alatt Qualcomm Snapdragon 888-as dohog, ami ugyan elmarad a Snapdragon legfrisebb lapkáitól, de ettől még tökéletesen használható chipset, amelyet sok mobilban még évekig használni fognak. Fájdalmas veszteség, hogy a tiltás miatt a Huawei Kirin gyártmányú lapkakészleteit a TSMC már nem tudja gyártani.

Még fájóbb, hogy az 5G technológia zászlóvivője csak 4G chipsetet vásárolhatott a készülékhez, 5G-t nem.

Szépen, egynapos üzemidővel teljesít a készülék akkumulátora, bár kicsit kevesebb ideig húzza kapacitással, mint szuflabajnok elődei: vélhetően szintén azért, mert a gyártó nem használhatja a saját készülékéhez optimalizált chipsetjét.

Kár, mert a Huawei P50 Pro-ban ott van – ott lehetne – minden, amitől az év legjobb telefonjai közé sorolhatnánk. Fantasztikusan néz ki, nagyszerű a hardver – de jó szívvel csak azoknak ajánlható, akik el akarnak kicsit távolodni a Google-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!