Nagyobb teljesítmény

2022.01.21. 18:00

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

A Vodafone, a Qualcomm Technologies és a Thales által bemutatott iSIM technológia fontos fejlesztés az eszközök hatékonyságának és teljesítményének javítása érdekében.

A telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún.  iSIM (az ieUICC GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.

Az iSIM technológia, megfelelve a GSMA előírásainak, a SIM-funkciókat a készülék fő processzorába ágyazza, ami nagyobb rendszerintegrációt, magasabb teljesítményt és nagyobb memóriakapacitást tesz lehetővé. A jelenleg legfejlettebbnek számító eSIM-ek esetében a SIM eszközbe való beágyazása történik, ugyanakkor az eSIM egy külön chipen működik, amire az iSIM esetében nincs szükség, ahogyan a SIM-szolgáltatások számára elkülönített helyre sem.

Az iSIM technológia jelentős előrelépés a jelenlegi, külön processzort igénylő eSIM megoldásokhoz képest, a SIM fő processzorba történő integrációja ráadásul nagy előnyt jelent mind a fogyasztók, mind a távközlési szolgáltatók számára. Ezen túlmenően lehetővé teszi a mobilszolgáltatások integrálását a telefonon kívüli eszközökbe, kiterjesztve a mobilélményt laptopra, tabletre, VR- és IoT, hordható és sok más digitális eszközre egyaránt.

Az iSIM az eszköz alkalmazásprocesszorába integrálódik, ami több előnnyel jár:

   • Egyszerűsíti és javítja az eszköztervezést és a teljesítményt azáltal, hogy felszabadítja az eszközön belül korábban elfoglalt helyet.

   • A SIM-funkciók beépülnek az eszköz fő chipsetjébe olyan jelentős elemek mellé, mint például a CPU, a GPU vagy a modem.

   • A már meglévő eSIM infrastruktúra felhasználásával lehetővé teszi a távoli SIM felhasználást.

   • Megnyitja a mobilszolgáltatások csatlakozási lehetőségeit számos olyan eszköz számára, amelyek korábban nem rendelkeztek beépített SIM-funkciókkal.

A prototípus vagy ún. proof of concept (POC) bemutatására a globálisan legnagyobb piaci penetrációval rendelkező régióban, Európában került sor. A POC szemlélteti a technológia kereskedelmi felkészültségét és hatékonyságát a meglévő infrastruktúrán, kihasználva a Vodafone fejlett hálózati képességeit. A bemutató során a Vodafone hálózatán POC-ként használt eszköz a Snapdragon 888 5G Mobile Platformján futó Samsung Galaxy Z Flip3 5G volt, melyben a Qualcomm beépített Secure Processing Unitja található, és amely a Thales iSIM operációs rendszert futtatta a demonstráció céljából. A prototípus bemutatására a Samsung kutatás és fejlesztési laboratóriumaiban került sor a Vodafone fejlett távmenedzsment platformjának használatával.

 

Az ieUICC/iSIM technológiáról

A beágyazott univerzális integrált áramköri kártya (ieUICC) egy lépéssel továbbmegy az eSIM-nél, mivel integrálódik a chiprendszerbe. Funkcionalitását tekintve hasonlíthat egy önálló, csak egy állandó előfizetéssel rendelkező SIM-kártyához vagy lehet rugalmasabb, mint az eUICC, a beágyazott univerzális integrált áramköri kártya, ahol a szükséges profilok az eszköz életciklusa során mobilhálózaton keresztül tölthetők fel.

Borítóképünkön a  Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!