Rendőrök is kedvelik

2022.01.12. 15:12

5 veszélyes bűnöző, akit a Google Térképpel kaptak el

A civilek leginkább navigációra, helymeghatározásra használják, a zsaruk azonban bűnözők felkutatására is bevetik ezt az alkalmazást.

A bűnüldöző szervek tisztviselői rendszeresen bányásszák a Google Térkép adatait – joggal gondolhatjuk, hogy nem csak az Egyesült Államokban, ahonnan ezek a példák származnak.


A Google mérhetetlen adatgyűjtése gyakran jogos félelmeket vált ki, és alkalmanként még téves letartóztatásokhoz is vezetett, de számos bűnözőt – köztük az alábbi ötöt – éppen a Térkép segítségével kaptak el.


1. Az elítélt emberrabló


2017-ben emberrablási ügyet úgy sikerült megoldani, hogy a rendőrség geofence-parancsot használt, hogy helymeghatározási adatokat szerezzen a Google-tól.


(A geokerítés parancsait „fordított helymeghatározásnak” is nevezik, mivel azonosíthatja azokat a személyeket, akik a helyszín közelében tartózkodtak a bűncselekmény elkövetésekor. A rendőrség kérésére a Google kiadhatja, ki tartózkodott egy adott időben és helyen, hogy azonosítsák a potenciális gyanúsítottakat.)


A bűncselekmény áldozata látta, hogy a támadója a Samsung telefonján előhívta a Google Térképet. A rendőrségnek a Google megadta azon készülékeket, amelyeket a bűncselekményhez kapcsolódó helyszíneken használtak – írja az NBC News.


Így jutottak el a gyanúsítotthoz, akit később mind a hét, a támadással kapcsolatos vádpontban elítélték. Az elkövetőt több mint 100 év börtönbüntetésre ítéltek.


2. A maffia bérgyilkosa


Egy szökésben lévő maffiatag szabad életének az vetett véget, hogy a rendőrség kiszúrta a Google Térképen.

A jobbra álló férfi a maffiatag
Forrás: Google Térkép

A 61 éves férfit közel húsz évvel azután tartóztatták le Spanyolországban, hogy megszökött egy római börtönből.
 

3. A rablópáros


2009-ben ikertestvérek raboltak ki egy 14 éves fiút Hollandiában. Hat hónappal később az áldozat a Street View-n szörfözött, amikor meglátta támadóit.


A kép egy pillanattal a bűncselekmény előtt készült – mondta a rendőrségi szóvivő.


Miután a Google a rendőrség kérésére levette a homályosítást a fotóról, az elkövetőket letartóztatták. Egyikük később beismerte a bűncselekményt.


4. Egy heroinárus


Három drogdílert tartóztattak le 2017-ben, miután a Google Utcakép-Street View kamerái lekapták őket heroinnal házalni.


A gyanúsítottakat a New York-i rendőrség fedett akciója során tartóztattak le – írta a New York Post.


5. Egy tolvaj


Az Utcakép-Street View egy tolvajt is megörökített, aki egy drága lakókocsival lépett olajra, pont mikor a térképező autó elhaladt mellette.


A férfit a jármű tulajdonosának 11 éves fia szúrta ki a Google Térképen. A brit rendőrség később letartóztatta a gyanúsítottat, miután a Google beleegyezett, hogy homályosítás nélküli képeket szolgáltasson róla.


A felsorolt példák szerint a Google Térkép értékes eszköz lehet a bűnüldözésben – de azt is megmutatják, hogy az alkalmazás valóságos megfigyelési hálót vet ki a felhasználókra.


Aki valamennyire is el akarja  kerülni a Google mindent látó szemét, itt találja a keresőóriás helyelőzményekre és azok törlésére vonatkozó magyar nyelvű útmutatóját.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!