Tompalátás

2021.12.16. 12:04

Magyar vezetéssel vizsgálják az egyik leggyakoribb szembetegség okát

Magyarországi, erdélyi, belgiumi és norvégiai kutatók közösen vizsgálják három évig, hogy milyen neurobiológiai folyamatok idézik elő a tompalátást. Az egyedülálló projektet teljes egészében uniós pályázati pénzből finanszírozzák.

A tompalátás az egyszemes vakság leggyakoribb oka. A mintegy 200 millió tompalátó betegnek csak egy kis hányada – akiknek a magas színvonalú egészségügyi és oktatási struktúrák elérhetőek – jut időben kezeléshez. Azonban még a legjobb kezelés is csak mérsékelni tudja az élethosszig tartó látáscsökkenést.


Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Természettudományi Kutatóközpont (ELKH TTK) Vizuális Rendszerek Neurobiológiája csoport vezetésével egyedülálló európai projekt indul a jövő év elején, hogy a legmodernebb technológiák segítségével feltárják, milyen agyi mechanizmusok okozhatják a betegséget.


A kolozsvári Erdélyi Idegtudományi Intézet (Transylvanian Institute of Neuroscience), a Leuveni Katolikus Egyetem (Katholieke Universiteit Leuven) és Európa legfontosabb mikroelektronikai kutatóközpontja, a belgiumi központú IMEC által alapított Flandria Neuro-Elektronikai Kutatóintézet (NeuroElectronics Research Flanders), valamint az Oslói Egyetem (Universitetet i Oslo) kutatócsoportjai közösen fejlesztik ki az új módszert, majd kísérleti modellfajokon és a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával együttműködve tompalátással diagnosztizált betegeken végzett mérésekkel határozzák meg a tompalátást fenntartó agyi hálózatok elhelyezkedését, és a betegség fenntartásában betöltött szerepét.


Az Európai Unió által támogatott Európai Kutatási Terület Hálózatok (ERA-NETs) program 1,2 millió euró támogatással teljes mértékben biztosítja a kutatás három évig tartó megvalósítását.


Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!