Világszínvonal

2021.12.21. 13:12

Hiánypótló projekt keretében fejlesztik a digitális infrastruktúrát

A fejlesztés célja megoldást találni a kutatások során nagy mennyiségben keletkező adatok biztonságos tárolására, kezelésére és megosztására.

Elindult az ELKH Adatrepozitórium létrehozására irányuló nagyszabású projekt. A hiánypótló új digitális infrastruktúra Magyarországon egyedülálló feltételeket teremt a kutatási adatok hosszú távú biztonságos tárolásához, kezeléséhez és megosztásához. Az ELKH Adatrepozitórium intézményi, technológiai és közvetlen adatkapcsolati szinten fogja elősegíteni Magyarország bekapcsolódását hasonló célú európai kezdeményezésekbe, amelyek közül a legfontosabb az EOSC, vagyis az European Open Science Cloud páneurópai kutatási infrastruktúra.

Az adatrepozitórium kifejlesztésére irányuló projektben az ELKH három kutatóhelye, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a SZTAKI, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, a TK és a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Wigner FK szakemberei vesznek részt.

Az ELKH Adatrepozitórium fejlesztésének célja megoldást találni a kutatások során nagy mennyiségben keletkező adatok biztonságos tárolására, kezelésére és megosztására, megakadályozva ezzel az értékes gyűjtemények elkallódását.

Ez a korunk legújabb digitális technológiájára épülő infrastruktúra az adatokat a hazai és a nemzetközi kutatóközösség mellett a felsőoktatás és a versenyszféra szereplői, sőt akár a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség számára is elérhetővé fogja tenni – fogalmazott Maróth Miklós, az ELKH elnök.

A fejlesztés összhangban van az Állásfoglalás a nyílt tudományról című dokumentummal, amelyet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a támogató szervezetek 2021 októberében adtak ki. Emellett igazodik az Európai Bizottság ajánlásaihoz és a nemzetközi szakmai trendekhez is.

Az ELKH Adatrepozitórium a tervek szerint 2023 második felétől áll majd a felhasználók rendelkezésére, és kiváló műszaki és személyi feltételek mellett fogja biztosítani a kutatási adatokra vonatkozóan nemzetközi összefogásban kidolgozott FAIR elvek, vagyis a megtalálhatóság, a hozzáférhetőség, az átjárhatóság és az újrafelhasználhatóság érvényesülését.

A projekt gondoskodik továbbá az adatrepozitóriumok felhasználásával kapcsolatos ismeretek terjesztéséről, a szükséges adatkezelési irányelvek és szabályozások létrehozásáról, valamint a hazai és nemzetközi adatkezelési és -tárolási szabványok és ajánlások, gyakorlatok meghonosításáról.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!