Hubble utód

2021.10.13. 19:00

Kész a valaha az űrbe felbocsátott legnagyobb és legerősebb űreszköz

December 18-án bocsátják fel az űrbe a James Webb űrteleszkópot.

Forrás: Wikimedia

Kedden megérkezett a James Webb űrteleszkóp (JWST) Francia Guyanába – jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) és az európai űrkutatási hivatal (ESA).

A JWST, amely a valaha az űrbe felbocsátott legnagyobb és legerősebb űreszköz lesz, biztonságban érkezett meg a Kourouban található űrrepülőtérre, ahová 16 napos, több mint 2400 kilométeres tengeri út után futott be Kaliforniából.

A 10,5 méter magas és összecsukott állapotban majdnem 4,5 méter széles teleszkópot egy 30 méter hosszú konténerben szállították,

amely a kiegészítő berendezésekkel együtt több mint 70 tonnát nyom – számolt be róla az ESA.

Science. Technology. Engineering. Arts. Math. 🧪 ⚙️ 🎨

Get ready for Webb STEAM Day: A " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#STEM + Arts Interactive Learning Experience, happening tomorrow 9:30 a.m.-5:30 p.m. ET!

Az űrteleszkópot a kouroui európai űrközpontban két hónap alatt készítik fel a december 18-ra tervezett fellövésre. A JWST az európai Ariane-5 rakéta fedélzetén hagyja majd el a Földet.

A JWST az 1990-ben munkába állt Hubble-űrteleszkóp utódja, az Egyesült Államokban épült a NASA irányításával. Az ESA és a kanadai űrkutatási hivatal (CSA) műszereivel is felszerelték. Eredetileg a 2000-es években tervezték fellövését, de többször is el kellett halasztani.

A NASA első igazgatójáról elnevezett űrteleszkóp, amelynek munkába állását már nagyon várják a világ csillagászai,

Nap körüli pályán kering majd, 1,5 millió kilométerre a Földtől.

Az űrteleszkóp infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé, amely több mint 30 éve a Földtől mintegy 600 km-es magasságban működik.

Borítóképünkön a James Webb űrteleszkóp

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!