Nem rémálom: fejlesztés

2021.09.02. 17:34

Élethű robotnővérkék COVID fertőzöttek és idősek kezelésére

Először még 2016-ban keltette fel a világsajtó érdeklődését a Hanson Robotics. Sophia nevű robotjuk akkor megkapta a szaúd-arábiai állampolgárságot is.

Fotós: NurPhoto via AFP

Most a hongkongi székhelyű robotikai cég legalább ilyen izgalmas, új vállalkozásba fogott: bemutatta találmányát: Grace-t, a humanoid robotot, aki (ami) az egészségügyben dolgozik majd.

A videón Grace, az ápolónő találkozik (0:12), sőt beszélget (0:23) a nővérével, Sophia-val.

Az elsősorban orvosasszisztensnek tervezett robotot érzékelőkkel szerelték fel, köztük hőkamerával, amely érzékeli a beteg hőmérsékletét és pulzusát. Kék ápolónői ruhába öltöztetve, mesterséges intelligencia segítségével diagnosztizálja a betegeket és segít az orvosoknak a kezelésekben.

Grace 48 fontos arcizom működését képes szimulálni. Megnyugtató viselkedését úgy programozták, hogy egy kissé hasonlítson az anime karakterekre, amelyek gyakran az ázsiai és nyugati stílusok ötvözetéből állnak. A gyártó várakozásai szerint a robotnő a betegek számára társat is jelent majd.

Az idősgondozásra is szakosodott Grace három nyelven – angolul, mandarinul és kantoniul – beszél,

képes alkalmazkodni a környezetéhez és egyfajta beszélgetőterápiát folytatni.

A Hanson Robotics alapítója és vezérigazgatója, David Hanson szerint a Grace-hez hasonló robotok inkább az egészségügyi szakemberek támogatására szolgálnak, mintsem helyettesítésére – magyarázta a CNN-nek.

A kifejezetten az egészségügynek fejlesztett robotnővér bevezetése a koronavírus-járvány kellős közepén történik, amikor megnőtt az igény a távegészségügyi megoldások és az érintésmentes ellátás iránt. Humanoid külseje és interaktivitása a világjárvány idején túlterhelt frontvonalbeli kórházi személyzet tehermentesítését szolgálhatja.

A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint az orvosi robotok globális értékesítése már a világjárvány előtt is növekedett, 2018 és 2019 között 28%-kal nőtt. Az IFR előrejelzése szerint az ágazat értéke a következő három évben közel megduplázódhat.

A Hanson Robotics év végén kezdi meg a robotok, köztük Sophia és Grace tömeggyártását.

David Lake, a Hanson Robotics és a Singularity Studio közös vállalkozásának vezérigazgatója Reutersnek adott nyilatkozata szerint jövőre bevethetőek lesznek robotnővérkék többek között Hongkongban, Kínában, Japánban és Koreában.

Borítóképünkön Sophia egyik korábbi változata

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában