ügyeskedés

2021.06.05. 09:46

Elon Musk szakít a bitcoinnal, zuhan az árfolyam

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX cégek fő tulajdonosa már sokadik alkalommal tesz piacbefolyásoló megjegyzést a Twitteren. Most a bitcoinról szól a különös üzenet, de másik kedvencét, a dogecoint is megemlíti.

(FILES) In this file photo taken on September 3, 2020 Tesla CEO Elon Musk gestures as he arrives to visit the construction site of the future US electric car giant Tesla, in Gruenheide near Berlin. - This week, Tesla boss Elon Musk criticized bitcoin's power consumption, particularly of energy produced from coal, and said he would no longer accept the cryptocurrency as payment for his electric cars. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Odd ANDERSEN

A világ egyik legügyesebbnek tartott vállalkozója, Elon Musk egyre gyakrabban nyilvánul meg a Twitteren valamilyen befektetési termékkel kapcsolatban. Korábban előfordult, hogy fő vállalkozása, a Tesla részvényeit manipulálta, amiért meg is büntette az amerikai pénzügyi felügyelet, majd más részvények is sorra kerültek, az utóbbi hónapokban azonban a mostanában divatos kriptodevizák következtek. A bitcoint először dicsérte, egyúttal bejelentette, hogy a Tesla vásárolt belőle és el is fogadja fizetőeszközként az autóiért, nem sokkal később közölte, hogy mégsem fogadják el, miután a bitcoinbányászat környezetkárosító – írja a Magyar Nemzet.

Időközben egy korábban jelentéktelennek tűnő, eleve tréfából létrehozott kriptodevizát, a dogecoint kezdte magasztalni, a magasba küldve árfolyamát, ezzel azonban már óvatosabbak voltak a befektetők, hisz a csúcs után hetven százalékkal visszaesett az ár. Most újabb meghökkentő bejegyzés érkezett: egy szakító párt ábrázoló kép, a bitcon felirat és egy kettétört szívet ábrázoló emoji, ezt leginkább úgy lehet értelmezni, hogy Elon Musk szakít a pár hónapja még magasztalt bitcoinnal. Nem sokkal később megjelent egy másik üzenet, ahol az említett dogecoint jelöli meg, mint aktuális kedvencét.

A piaci reakció igen heves volt: a bitcoin árfolyama hét százalékkal került lejjebb, de a többi kriptodeviza is esett, sőt a dogecoin sokkal nagyobb mértékben, 13 százalékkal. A befektetőket most már nehezebb becsapni: logikusan gondolják, hogy ha most a bitcoinnal szakít a guru, akkor legközelebb a dogecoinnal fog, vagyis hiába áll mögötte a Tesla és a SpaceX, ez hosszabb távon nem növeli a kriptodevizák értékét.

Elon Musk bejelentése után a kriptodevizák összessége több mint százmilliárd dollárral ért kevesebbet, mint előtte. Ilyen extrém folyamatot más eszközöknél a piac egészét tekintve nem lehetne elérni, de a kriptodevizák annyiban térnek el, hogy nincs belső értékük, ezért árfolyamuk kizárólag a befektetők pszichológiája szerint alakul. Ha sokan hisznek Elon Musknak, vagy épp sokan csalódnak állításaiban, akkor a nagy kereslet vagy épp kínálat nagy elmozdulást okoz, és nem csak egy termékben. Nem véletlenül hangoztatják komoly pénzügyi szakemberek, esetenként jegybankelnökök is, hogy a kriptodevizák inkább tekinthetők szerencsejátéknak, mint devizának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!