Csak a pénz kellett?

2020.07.17. 09:25

Bonyolódik a Twitter-botrány: az FBI vizsgálja a hackertámadást

A vizsgálat irányítását az FBI San Franciscóban lévő részlege vette át, miután több amerikai törvényhozó is beszámolót sürgetett a történtekről.

Twitter logo displayed on a phone screen in Tehatta, Nadia, West Bengal, India on June 16, 2020. Twitter is launching two new features: The ability to save a tweet as a draft, as well as the ability to schedule a tweet to send at a specific time.

Forrás: AFP/ NurPhoto

Fotó: Soumyabrata Roy

Vizsgálataik első eredményei után a nyomozók csütörtökön este megerősítették az első feltételezéseket, miszerint a hackertámadás

valóban Bitcoin-támadás volt, vagyis a feltört Twitter-fiókok tulajdonosaitól kriptovalutát akartak kicsalni.

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, amelyet csereeszközként vagy fizetőeszközként használnak, s a Bitcoin volt az első, „forgalomba hozott” kriptopénz.

A nyomozóknak arra egyelőre nem sikerült fényt deríteniük, hogy a hackerek

hozzáfértek-e a feltört Twitter-fiókok tulajdonosainak magánüzeneteihez, vagy magánadataihoz is.

Neves emberek, politikusok adatai

A számítógépes támadók szerdán törték fel olyan ismert személyiségek Twitter-oldalait, mint például Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje, Barack Obama volt elnök, Bill Gates, a Microsoft társalapítója, vagy Elon Musk, dél-afrikai születésű amerikai milliárdos, aki egyebek között a Tesla cég alapítója.

A hackerek üzenetei jelentek meg ismert hollywoodi sztárok Twitter-posztjai között is.

A bűnözők arra kérték a feltört fiókok tulajdonosait, hogy utaljanak Bitcoin-adományokat és pénzt az általuk megadott címre.

A Twitter elnök-vezérigazgatója, Jack Dorsey közölte, hogy a hackerek hozzáfértek a platform belső rendszeréhez és eszközeihez, és a Twitter munkatársai is a célkeresztjükben voltak. Dorsey bejelentette, hogy máris meghozták az első szigorító intézkedéseket a belső rendszerhez történő hozzáférés megakadályozására, és blokkolták egyes felhasználóik azon lehetőségeit is, hogy a fiókjukon Bitcoin-számlák címeit adhassák meg.

Több amerikai törvényhozó komoly aggodalmát hangoztatta az ügyben. Ed Markey demokrata párti szenátor például arra figyelmeztetett, hogy a mostani hackertámadásnak pénzügyi céljai voltak, de előfordulhat, hogy rossz szándékú szereplők hamis információkat, akár az amerikai választási folyamatot befolyásoló álhíreket, vagy az Egyesült Államok nemzetközi kapcsolataira is hatással lévő üzeneteket tesznek közzé a feltört fiókokon. Hasonló aggálya volt Jim Jordan republikánus képviselőnek is.

A Fehér Ház közölte, hogy „állandó kapcsolatban áll a Twitter illetékeseivel”. Sajtóértekezletén Kayleigh McEnany, a Fehér Ház szóvivője hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök Twitter-fiókja „abszolút biztonságos” és biztonságban volt a hackertámadás idején is.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!