Az évtized technológiája

2020.06.18. 09:57

Az újgenerációs előfizetések száma idén elérheti a 190 milliót

2025 végére már 2,8 milliárd előfizetés várható az Ericsson várakozásai szerint.

Forrás: Shutterstock

A vállalat júniusi mobilitási jelentése szerint bár az 5G előfizetések növekedése a koronavírus-járvány hatására egyes piacokon lelassult, ezt ellensúlyozta a más területeken tapasztalt fellendülés, amely miatt az Ericsson felfelé korrigálta a globális 5G előfizetések 2020 végi prognózisát.

A jelentés szerint Kelet-Közép-Európában tavaly az LTE vált a domináns hálózati technológiává, jelenleg az előfizetések 43 százalékát teszi ki. Már több mint öt 5G kereskedelmi hálózat működik a térségben, ugyanakkor várhatóan

2025-re még mindig az LTE marad a vezető technológia, amely az előfizetések 66 százalékát adja majd. Az előrejelzések szerint az 5G előfizetési aránya 27 százalékra várható.

A régiós adatforgalmat is a 4G táplálja, miközben a kiindulási előfizetőre jutó forgalmi adat némileg magasabb a többi régiónál. Az előrejelzési időszakban az egy okostelefonra jutó havi forgalom várhatóan 5.8 gigabyteról 24 gigabytera nő majd.

A várakozások szerint 2025 végére az FWA (helyhez kötött, vezeték nélküli hozzáférésű) kapcsolatok száma elérheti a 160 milliót, és a globális mobilhálózati adatforgalom 25 százalékát adják majd. 2019 végi becslések szerint az FWA adatforgalom a teljes globális adatforgalom mintegy 15 százaléka volt. A mostani előrejelzések szerint ez közel nyolcszorosára nő majd, és 2025-re 53 exabájtot érhet el, amely a teljes globális mobilhálózati adatforgalom 25 százalékának felel meg.

A 4G-n vagy 5G-n nyújtott FWA egyre költséghatékonyabb alternatívát kínál a szélessávú hozzáférés biztosítására. Emellett az olyan tényezők, mint a digitális szolgáltatások iránti igények növekedése, valamint a kormányok által támogatott programok is az FWA térnyerését segítik elő.

A hálózatok és a digitális infrastruktúra fontos szerepet játszott a társadalom működésének fenntartásában és a családtagok kommunikációjában a COVID-19 járvány alatt.

Az emberek világszerte megváltoztatták mindennapi életvitelüket, és sok esetben otthonról kezdtek dolgozni vagy tanulni. Ennek következtében a hálózati forgalom gyorsan áttevődött az üzleti régiókból a lakóövezetekbe. A mobil és vezetékes hálózatok a kritikus fontosságú nemzeti infrastruktúra egyre fontosabb részévé válnak.

Az Ericsson eddig több mint 93 kereskedelmi 5G szerződést írt alá távközlési szolgáltatókkal, amelyek közül 40 élő hálózat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!