Csak óvatosan

2020.03.30. 06:00

5+1 tipp: mire vigyázzunk élő adásra kapcsolódva?

Forrás: Shutterstock

Ezekben a hetekben az online streaming minden bizonnyal csúcsokat dönt, hiszen milliók maradnak a négy fal között, és keresik az otthoni szórakozási lehetőségeket.

Ami le fogja terhelni a streaming szolgáltatókat, és sokan más online forrásokat fognak keresni, hogy a kívánt tartalomhoz hozzáférjenek. Azonban a kedvenc streaming szolgáltatóink védett portáljait elhagyva könnyen kerülhetünk bűnözők kezei közé.

David Emm, a Kaspersky biztonsági szakértője szerint a következő tippeket betartva biztonságosan streamingelhet a felhasználó:

1. Ne kattintson véletlenszerű forrásokra, ragaszkodjon a megbízható forrásokhoz, például azokhoz a szolgáltatókhoz, ahol előfizetése van, és ilyenkor is mindig duplán ellenőrizze az URL-t, illetve a cég nevét, mielőtt bármit letölt. Az álcázott weboldalok sokszor szinte teljesen ugyanúgy néznek ki, mint a valódi honlapok.

2. Mindig figyeljen oda a letöltött fájl kiterjesztésére. Ha letölt egy TV-sorozat részt, a fájlnév nem végződhet .exe kiterjesztéssel.

3. Legyen nagyon óvatos a torrentekkel és mindig nézze meg a kommenteket. Ha a megjegyzések más témához kapcsolódnak, akkor valószínűleg rosszindulatú fájlt tölt le.

4. Fordítson figyelmet a streaminghez használt eszközök védelmére, ellenőrizze, hogy mindig a legfrissebb operációs rendszerek és applikációk fussanak rajtuk.

5. Soha ne kattintson olyan linkekre, amelyek egyes tartalmak bemutató előtti lejátszását ígérik.

+1. Lehetőleg hitelkártyát használjon és kerülje el, hogy a kártyaadatokat a streaming oldal lementse. Használjon egyedi, erős jelszavakat internetes fiókjaihoz.

Ha mi is láthatók vagyunk a streaming adásban

Legalább annyian bele is vetik magukat élő konferenciabeszélgetésekbe – például a nálunk is népszerű Zoom segítségével –, hogy iskolájukkal, munkahelyükkel streaming kapcsolatot tartsanak.

Itt – a Kaspersky figyelmeztetésén túl – egészen más „veszélyek” leselkednek rájuk. Netán úgy járhat valaki, mint szegény Jennifer, aki élő adásban ment ki a toalettre:

Jól jöhet az ilyen helyzetekben egy, a laptop kameráját fedő lapocska, mint például ez, vagy legalább az egyszerű szigetelőszalag a kukucskálónyílásra tapasztva.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!