Különös melléktermékek

2020.01.15. 12:00

Véletlen halottidézéssel ledöbbentheti a Google Térkép

Bár a képtelen eset külföldön történt, akár felénk is hasonlóra lehet bukkanni. Vagy kevésbé szürreális, de szintén meglepő találatokra.

Forrás: Shutterstock

Utazás előtt, vagy egyszerűen csak azért, hogy körül nézzenek, sokan szeretik használni Google Térkép szolgáltatását, a Street View-t (Google Utcaképet).

Egy felhasználó, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">yajaira a Twitteren írta meg, hogy a minap mi történt, mikor évekkel ezelőtt elhunyt nagypapájának a farmját akarta megnézni. Ahogy a Google Térkép kis sárga emberkéjét az Utcakép aktiválásához odahúzta a térképen az utcára, ahol a családi gazdaság található, a számítógép képernyőjén

hirtelen meglátta a háza előtt üldögélő nagypapáját, akitől annak idején nem tudott elbúcsúzni.

My grandpa passed away a few years ago. We didn’t get to say goodbye to him. Yesterday we found out google maps finally drove through his farm and as we were curious going through it, where the road ends, there is my grandpa, just sitting there. 😭 pic.twitter.com/CbwRTkCKrZ

Mindez azért történhetett, mert a Google a félreeső helyeket csak ritkán frissíti, új képek néha évekig nem kerülnek a Street View-Utcaképbe.

Kevésbé ismert, hogy ha frissülnek is a képek, a Google lehetővé teszi, hogy némileg visszamehessünk az időben. Ugyanis az utcákat 3D-ben folyamatosan filmező Google-autók által gyűjtött, megdöbbentő mennyiségű adat nem vész el, gyakran visszakereshető.

Debrecenben jár a Google jellegzetes, speciális kamerával szerelt autója
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Nem feltétlen az említett történethez hasonlóan szeretteinkről véletlenül készült képek kereséséért, hanem a közelmúlt egy-egy darabkájának megtekintéséért is lehet böngészni a Google Utcaképen. Akad, aki már elbontott utcákat, vagy gyorsan felépült irodaházak eredeti helyszínét nézi meg.

Hogyan lehet az időben visszamenni az Utcaképben?

Egyszerűen csak nyissuk meg a Google Térképet, írjuk be a keresett címet, majd húzzuk oda a kis sárga emberkét, hogy megnyíljon az adott helyszínről készült Utcakép. Példánkon a budapesti Nyugati tér látható.

Ha elérhető régebben készült Utcakép, akkor a Térkép bal felső sarkában, az „Utcakép” felirattól balra megjelenő óra ikonra kattintva lehet kiválasztani, hogy mikor készült kameraképek között haladjunk a jól ismert nyilak segítségével.

Ritkán előfordulnak és olyankor bejárják a fél internetet egyes bizarr találatok: ezeken a Google autó szkennelő kamerája kapott el éppen balesetet szenvedő motorost, amint lepattan egy szélvédőről; a járda közepén elterülő, teljesen kifeküdt részeget, vagy nyilvánosan szeretkező párt mutat és így tovább.

Bár a problémás képeket a Google amennyire bírja, igyekszik gyorsan eltávolítani, de a net megőrzi a rendhagyó felvételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!